Α. Σαμαράς: Οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα

Τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μετά την απόφαση του Eurogroup.

"Η Ελλάδα κατάφερε να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να θέσει τις βάσεις ώστε το ελληνικό χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, και πρόσθεσε: "Κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή στο ευρώ".

Σχετικά με τους όρους της συμφωνίας τόνισε ότι μόνο ένα 10% από τα χρήματα πόυ θα λάβει η Ελλάδα θα δοθεί για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων, ενώ σημείωσε ότι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα προστατεύσει τις καταθέσεις και θα φέρει τη ρευστότητα. Επεσήμανε ακόμα ότι "τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα πλέον θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και επιπλέον δε θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια".

"Όμως ίσως το πιο σημαντικό", πρόσθεσε, "είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία το χρέος μειώνεται κατά 20% του ΑΕΠ".

Υποστήριξε επίσης ότι με σκληρές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα "πετύχαμε πράγματα που πολλοί θεωρούσαν απίθανα". "Αποτρέψαμε τον εξωτερικό λογαριασμό για τις πληρωμές του ελληνικού κράτους", εξήγησε, και "εξασφαλίσαμε ότι δε θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα".

Πλέον η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς "έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά".

Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα ενότητας, σχολιάζοντας ότι "ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας μας, και το πετύχαμε όλοι μαζί", ενώ τόνισε ότι "οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι. Η ενότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για να βγούμε από την κρίση".

Ευχαρίστησε ακόμα τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, για τη συμπαράστασή τους στις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε: "Η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως στον ελληνικό λαό, και σε αυτούς που μας πίστεψαν, και σε αυτούς που δε μας πίστεψαν".

Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα, και στα δύσκολα βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας".