“Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί”, υπογράμμισε σε ομιλία του στον ΟΟΣΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η αναδιάρθρωση “θα προσφέρει στην χώρα ρευστότητα, μειώνοντας δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, και θα καθιστά δυνατό πάλι για εμάς να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας στις αγορές κεφαλαίων”. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα 24,5 δισεκατομμύρια”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να προβεί η Ελλάδα σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αφενός θα λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης της οικονομίας και αφετέρου θα είναι διαφορετικές από τις πρακτικές του παρελθόντος. “Δεν μπορούμε απλώς να σχεδιάσουμε στρατηγικές μεταρρύθμισης πάνω στις υπάρχουσες πελατειακές πρακτικές, χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς”, ξεκαθάρισε.
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μία διττή μεταρρυθμιστική στρατηγική, με μία απαραίτητη πρώτη δέσμη sine qua non μεταρρυθμίσεων, με άμεση εφαρμογή μέχρι τον Απρίλιο, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για μια ακόμη πιο φιλόδοξη δέσμη μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Το πιο δύσκολο εγχείρημα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. “Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά”, ανέφερε.