Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών των παραγωγών του νομού Σερρών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές λόγω πλημμυρών, ζήτησαν με ταυτόχρονες ερωτήσεις τους στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη .
Ο κ. Καραμανλής, όπως είχε δεσμευθεί και με δημόσια δήλωσή του ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης στο Νομό Σερρών, όσο και για το κυβερνητικό σχέδιο για την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, καθώς κι αυτών που κατέχουν μη σπαρμένες γεωργικές εκτάσεις και οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο κι ως εκ τούτου τα εισοδήματά τους για τον επόμενο χρόνο, και που – με το παρόν νομικό πλαίσιο – δεν δικαιούνται αποζημίωσης.
Η κ. Σπυράκη ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει υπ’ όψιν της το σύνολο των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αθροίζοντας τις επιπτώσεις καθώς η χώρα μας διαθέτει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες λόγω του ειδικού προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Η ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης για άμεση διάθεση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές και να διερευνήσει άμεσα αν προβλέπονται επιπλέον ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση ή την κατασκευή έργων για την προστασία των γεωργικών εκτάσεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες ή άλλα φυσικά φαινόμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Καραμανλή, που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως εξής:
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα το Νομό Σερρών είναι αυτό της υπερχείλισης τόσο της λίμνης Κερκίνης όσο και του Στρυμόνα ποταμού, ως αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.
Το θλιβερό, μάλιστα, αποτέλεσμα των τελευταίων βροχοπτώσεων και των συνεπακόλουθων πλημμυρών υπήρξε η μετατροπή εκατοντάδων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε λίμνες και η – ως εκ τούτου – πλήρης καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής.
Στις 16 Φεβρουαρίου ανέλαβα προσωπικά πρωτοβουλία για μια ευρύτατη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων του Νομού Σερρών, προκειμένου να βρεθούν άμεσες, πρακτικές κι εφαρμόσιμες λύσεις, η οποία και πραγματοποιήθηκε υπό τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κο Απόστολο Τζιτζικώστα, και στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνος Μελίτος, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτριος Νότας, ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, καθώς και η Δήμαρχος Βισαλτίας κα Αγνή Δουβίτσα.
Στη συζήτηση που διημείφθη αποφασίστηκε και καταρτίστηκε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενεργειών, που θα βοηθήσουν την περιοχή να ξεπεράσει το όλο πρόβλημα και να θωρακισθεί αντιπλημμυρικά.
Ωστόσο, ο προγραμματισμός αυτός έχει ένα μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα κι η παρούσα κατάσταση χρήζει άμεσων ενεργειών που μόνο τα Υπουργεία σας μπορούν να υλοποιήσουν.
Συνεπεία αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην παρούσα φάση δήμοι του Ν. Σερρών κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να συνδράμει άμεσα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επείγουσας κατάστασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο;
- Έχει καταρτιστεί σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, καθώς κι αυτών που κατέχουν μη σπαρμένες γεωργικές εκτάσεις και οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο κι ως εκ τούτου τα εισοδήματά για τον επόμενο χρόνο, και που – με το παρόν νομικό πλαίσιο – δεν δικαιούνται αποζημίωσης»;
Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:
«Εδώ και έναν χρόνο η Ελλάδα πλήττεται από συνεχείς φυσικές καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί στο νομό Αττικής αλλά και στις περιφέρειες Ηπείρου (Ιωάννινα: Δωδώνη, Επισκοπικό, Ζωτικό, Μπεστιά - Θεσπρωτία: Φιλιατά, Ηγουμενίτσα, Σούλι, Γλύκη, Παγκράτι, Καρυώτι, Πετούσι - Πρέβεζα: Ζηρός, Πάργα, Αμμουδιά, Βουβοπόταμος, Κυψέλη) και Ανατολικής-Μακεδονίας Θράκης (Ορεστιάδα: Σουφλί, Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες, Λαγυνά).
Σε όλα αυτά προστέθηκαν οι καταστροφές στο νομό Σερρών (Αμφίπολη, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπάς, Ν. Ζίχνη), όπου έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν στην υπερχείλιση του Ποταμού Στρυμόνα. Περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, συμπεριλαμβανομένων και μη σπαρμένων περιοχών, που δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Ερωτάται η Επιτροπή:
• Πώς θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης για άμεση διάθεση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές;
• Υπάρχει δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών των πόρων αυτών στην Ελλάδα που διαθέτει περιορισμένα ίδια μέσα προς διάθεση για Δημόσιες Επενδύσεις, λόγω του ειδικού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που εφαρμόζεται, λαμβάνοντας δε υπόψιν το σύνολο των ζημιών στην ελληνική επικράτεια;
• Προβλέπονται ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση ή την κατασκευή έργων για την προστασία των γεωργικών εκτάσεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες ή άλλα φυσικά φαινόμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία»;