Την προετοιμασία της ελληνικής Δημοκρατίας νομικά και πολιτικά στην υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων προέταξε ως μείζον θέμα έναντι “επικοινωνιακών εσωτερικών αναγκών” ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και τόνισε πως αν το μεγάλο αυτό ζήτημα “το αντιμετωπίσουμε όπως το τρέχον μείζον ζήτημα της εθνικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο”.
Αφού ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη την πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία της να γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, ζήτησε από τον παριστάμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξηγήσεις για το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει συζητήσει τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας για το μέλλον του τόπου και δεν έχει έρθει στο Κοινοβούλιο η παράταση του προγράμματος.
“Δεν ήρθε για έγκριση στη Βουλή ένα μείζον κείμενο που δεσμεύει τη χώρα σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Έχει υπογραφεί κατά παράβαση του Συντάγματος και δεν έχει έρθει ούτε υπό τον τύπο μιας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θα ξεχάσουμε το μέλλον σε μια συζήτηση ενεργό αλλά ιστορική;”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην μείνει σιωπηλός στα μεγάλα αυτά ζητήματα.
Στο θέμα της Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί και νομικά και πολιτικά και να έχει στα χέρια της ισχυρά επιχειρήματα όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και την δικονομική στρατηγική, “αν θέλουμε να μιλάμε συγκεκριμένα και να λέμε μια αλήθεια στον ελληνικό λαό κι όχι να κάνουμε μια αφήγηση, η οποία ακούγεται ευχάριστα αλλά δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα”.
Αφού υπενθύμισε το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα, επεσήμανε πως υπάρχουν κανόνες διαπραγμάτευσης, μέθοδοι και διδάγματα από την διαπραγμάτευση, εξήγησε πως πολιτικά το θέμα τίθεται και απορρίπτεται προς το παρόν, για να τονίσει συμπερασματικά: “Άρα πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις το βήμα σε ένα άλλο επίπεδο και να επιλέξεις το πεδίο στο οποίο θα κινηθείς και δεν πρέπει αυτό να το συνδέσεις με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και το Μνημόνιο, για την επάνοδο στην ομαλότητα ενός κράτους - μέλους της Ευρωζώνης που είναι πραγματικά ισότιμο”.
Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, έχει μεγάλη σημασία να δούμε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων όπως θα έπρεπε να δούμε και όλα τα ζητήματα εθνικής στρατηγικής και διαπραγμάτευσης, γιατί “αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό, το μεγάλο ζήτημα της ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας των γερμανικών αποζημιώσεων όπως αντιμετωπίζουμε το τρέχον μείζον ζήτημα της εθνικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο”.