Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου για επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός, αφού απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έκανε εκτενή αναφορά στη ναζιστική θηριωδία, υπογράμμισε πως κανένας λαός δεν μπορεί να προχωρήσει σβήνοντας τη συλλογική μνήμη και αφήνοντας αδικαίωτους τους αγώνες του, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε τι σημαίνει “ναζισμός”.
"Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο", είπε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Ολομέλειας και πρόσθεσε: "Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση".
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η Γερμανία ωφελήθηκε από σειρά παρεμβάσεων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με σημαντικότερη τη διαγραφή χρέους που έγινε το 1953, αλλά και τα τεράστια ποσά που δαπάνησαν οι σύμμαχοί της για την ανοικοδόμηση της χώρας, κινήσεις που, όπως ανέφερε, σωστά έγιναν. Πρόσθεσε όμως ότι η Σύμβαση του Λονδίνου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι απομένουν οι τελικές Γερμανικές Αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα έπρεπε να διευθετηθούν με την τελική συνθήκη ειρήνης που δεν υπογράφτηκε μέχρι το 1990, εξαιτίας της διχοτόμησης της Γερμανίας.
Όπως παρατήρησε, "όταν η Γερμανία αποδέχεται έστω να τοποθετηθεί για το ζήτημα των οφειλών της προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλείται την Διμερή μας Συμφωνία του 1960. Τότε που με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατομμύρια μάρκα, ως αποζημιώσεις, και το τότε Βασίλειο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι δεν έχει περαιτέρω σχετικές αξιώσεις. Η συμφωνία όμως αυτή δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής".
“Δε δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από κανέναν”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, που ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της, και θα προσεγγίσει το θέμα με την απαραίτητη ευαισθησία και με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, όμως το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Γερμανία.