Λίγες μόνο ώρες έμειναν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στις 14:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση.
Τις τελευταίες ημέρες το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις μεταξύ "γαλάζιων" βουλευτών είναι έντονο. Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ οδηγείται σε μια εκρηκτική συνεδρίαση η οποία και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτελείο της ΝΔ αποφάσισε η συνεδρίαση που θα γίνει να είναι κεκλεισμένων των θυρών, καθώς ο φόβος για διαρροές είναι μεγάλος. Στην συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ενδέχεται να τεθεί από ορισμένα στελέχη και θέμα ηγεσίας.
Αντικείμενο συζήτησης αναμένεται να γίνει το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, καθώς επίσης και η αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με την κοινωνία.
Πολλά είναι τα στελέχη πάντως που αναμένεται να ζητήσουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο νυν αρχηγός του κόμματος θα μπορεί να επαναβεβαιώσει την εσωκομματική "ψήφο εμπιστοσύνης".
Από την πλευρά του τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και το στενό περιβάλλον του αναμένεται να επιμείνουν κατά ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας στο ορθό της επιλογής τους, καθώς όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού "επισημάνθηκαν οι φόβοι και οι κίνδυνοι οι οποίοι σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται από τις απειλές των ευρωπαίων εταίρων".
Μεταξύ των στελεχών που θα ασκήσουν δριμεία κριτική στα πεπραγμένα Σαμαρά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα θέσει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και θέμα ηγεσίας, χωρίς ωστόσο να έχει πρόθεση να διεκδικήσει το τιμόνι της γαλάζιας παράταξης, σύμφωνα με τα όσα είχε πει στο περιβόητο δείπνο που είχε διοργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου.
Έντονη κινητικότητα στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει παρατηρηθεί εκτός από την κ. Μπακογιάννη και από τους Νίκο Δένδια, ο οποίος παρασκηνιακά έχει ουσιαστικά μπει στην κούρσα της διαδοχής, αλλά και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, σε περίπτωση που ανοίξει θέμα διαδοχής.
Την ίδια ώρα κομβικής σημασίας είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχοντας τεράστιο έρεισμα μέσα στο κόμμα θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς και να γείρει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο κ. Καραμανλής παρά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να έχει πάρει, ανοιχτά τουλάχιστον, κάποιο μέρος. Όσον αφορά στο αίτημα πολλών στελεχών και βουλευτών να βγει ο ίδιος μπροστά, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει μία επάνοδο στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.