Τρεις κρίσιμες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το αμέσως προσεχές διάστημα η Βουλή των Ελλήνων.
Πρόκειται για τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, την επανασυγκρότηση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και τη δρομολόγηση έρευνας για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.
Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Βουλή περιέγραψε, πριν από λίγο, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων της κυπριακής δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου.
Ως προς τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, η πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι στόχος είναι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αποκατάσταση μιας ακραίας αδικίας σε βάρος του ελληνικού λαού. Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη αναζήτησης της αλήθειας για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ποιοι και ποιες πολιτικές ευθύνονται για αυτό.
Μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον Γιαννάκη Ομήρου, η ελληνική Βουλή να έχει αρωγό στην αναζήτηση της αλήθειας τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως και το ελληνικό κοινοβούλιο θα σταθεί αρωγός από τη δική του πλευρά στην προσπάθειας της κυπριακής Βουλής να αναζητήσει την αλήθεια, για το πώς η Κύπρος έφθασε στο μνημόνιο.
Είχε προηγηθεί η κατηγορηματική δήλωση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι σήμερα μια αρχή περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, είναι ζωτικής και βασικής σημασίας δεδομένου ότι "η λαίλαπα, η γάγγραινα των μνημονίων έχουν τρώσει τον πυρήνα της δημοκρατίας" και τα κοινοβούλια γίνονται αποδέκτες "μνημονιακών εκβιασμών που ουδεμία σχέση έχουν με τον σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, που είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας".
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη τα κοινοβούλια της Ευρώπης να υψώσουν σημαία και φωνή λαϊκής κυριαρχίας και να αντισταθούν σε σχέδια που εκτροχιάζουν τις προσπάθειες ευημερίας των λαών της Ευρώπης. Η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε επίσης την αταλάντευτη προσήλωση του ελληνικού κοινοβουλίου στην υποστήριξη των θέσεων της κυπριακής δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισε ότι το Κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί και παραμένει η μεγάλη πληγή του Ελληνισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση που η τουρκική αδιαλλαξία οξύνεται, το ίδιο και η τουρκική προκλητικότητα με τη θαλάσσια εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία γιατί είναι αδιανόητο να παραβιάζεται μια σύμβαση που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και υπάρχουν απλώς λεκτικές καταδίκες, ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος συμφώνησε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας που σχετίζεται και με τη λειτουργία των κοινοβουλίων όταν επιχειρείται από εξωθεσμικά κέντρα η εκβιαστική ψήφιση νομοσχεδίων στο όνομα των μνημονίων που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.
Κλείνοντας τη συνάντηση, η πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι η Βουλή των Ελλήνων δεσμεύεται να συμβάλει ώστε τα μείζονα θέματα που ανακύπτουν στην Κύπρο να αναδεικνύονται ως θέματα ευρωπαϊκά.