Αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Μαξίμου για το πολυπόθητο «ναι» από τους "θεσμούς" στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής - χωρίς όμως να αποκλείεται και η περίπτωση νέας σκληρής στάσης και εμπλοκής από το Βερολίνο
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβέρνηση, ώστε να ετοιμάσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί από τους εταίρους η συμφωνία στο Eurogroup για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει ένα κείμενο από δεσμεύσεις σε διαρθρωτικά ζητήματα, το οποίο θα εστιάζει στους εξής άξονες:
• Πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
• Καταπολέμηση της διαφθοράς
• Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
• Ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τόνωση της ζήτησης
«Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και ως τη Δευτέρα θα σταλθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση στο Eurogroup και να συγκροτηθεί ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.
Νωρίτερα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι η σύνταξη του κειμένου γίνεται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά, αλλά έχει προηγηθεί συζήτηση με τους εταίρους.
Όπως είπε, αν η απάντηση των θεσμών είναι θετική τότε προχωράμε κανονικά, αν όχι, τότε θα συγκληθεί Eurogroup για την Τρίτη.
«Ο κατάλογος είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» από εταίρους ή δανειστές για θέματα που θα μπουν στον κατάλογο η απάντηση ήταν μονολεκτική: «όχι», ενώ επανέλαβε ότι «το μνημόνιο τελείωσε».
Βερολίνο: «Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους»
Η Γερμανία, πάντως, από τη δική της πλευρά, τηρεί στάση αναμονής για τις ελληνικές κινήσεις.
Στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε.
«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Φόλκερ Κάουντερ, υποστηρίζοντας:
«Η Αθήνα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα».