“Πυρ και μανία” με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται πως είναι σύσσωμο το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την ακαριαία απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν στον Σόιμπλε την ευθύνη για το γεγονός ότι μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν, βρίσκεται απέναντι στον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες που επικαλούνται τα εν λόγω στελέχη, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι “βλέπουν” θετικά την ελληνική πρόταση, με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
“Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της Ευρωζώνης”, υποστηρίζουν, κάνοντας λόγο για “εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι”.
Καταγράφοντας δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και κομμάτων υπέρ της ελληνικής πρότασης, όπως του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι κυβερνητικού κύκλοι σχολιάζουν ότι επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους.
“Επαναλαμβάνουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα - ούτε και δίνει, βέβαια. Και επισημαίνουμε ότι, για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”, διαμηνύουν οι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας πως στην πρώτη, μάλιστα, παράγραφο η επιστολή προς το Eurogroup αναφέρεται στην “κοινωνική δικαιοσύνη”, προκειμένου για απαλυνθεί “το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης”.
Εξάλλου, αρνητικά σχολιάζει το Μαξίμου και την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό Euro Working Group, η οποία, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
“Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως “Δούρειο Ίππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρατηρώντας μάλιστα ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείουΟικονομικών αναφέρεται η φράση “current programme” (τρέχον πρόγραμμα) έξι φορές.