Ρωμανιάς: Θα χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό χωρίς νέα φορολογία

Για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με 24 νέες πηγές, οι οποίες έχουν βρεθεί και δεν περιλαμβάνουν φορολογία, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στον Παραπολιτικά FM. 

Αναλυτικά ο κ Ρωμανιας είπε:

"Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις επικουρικές συντάξεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος". 

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν θα γίνει καμία νέα μείωση ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές συντάξεις, παρά το σχέδιο το οποίο υπήρχε: "Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΤΕΑ (το μεγάλο επικουρικό) είχε βγάλει ένα προϋπολογισμό και έλεγε ότι έπρεπε να έχουμε μείωση 8% από την αρχή του χρόνου και 15 % από τον Ιούλιο και πέρα στις επικουρικές συντάξεις. Δεν το είχαν προχωρήσει – προφανώς επειδή ήταν εκλογές- το είχαν όμως έτοιμο. Εμείς όταν ήρθαμε εδώ μας έδειξαν αυτή την εγκύκλιο την οποία είχαν ετοιμάσει και ο κύριος Στρατούλης τους είχε « όχι δεν θα γίνει καμία μείωση» γιατί ακριβώς η κυβέρνηση έχει να μη γίνει καμία νέα μείωση ούτε στις κύριες, ούτε στις επικουρικές. Και ήδη για να καλυφθούμε προωθούμε και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση όπου καταργούμε το άρθρο 42 του νόμου 4052 που αναφέρεται στη ρήτρα μηδενικού ελλείματος. Αλλά επίσης ο νόμος 3863 προέβλεπε ότι από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015 θα άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των κυρίων συντάξεων πλέον. Και αυτό αναστέλλεται".

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο γενικός γραμματέας "Για το ασφαλιστικό δεν θα ζητήσουμε τη γνώμη των εταίρων" και συμπλήρωσε ότι στον προϋπολογισμό αυτό "προβλεπόταν ότι το κράτος πλέον θα εγγυάτο να χωρίζει τη σύνταξη στη βασική και την αναλογική και το κράτος εγγυάται μόνο τη βασική 360 ευρώ και αυτή η ρήτρα αναστέλλεται". 

"Το ερώτημα που δεχόμαστε από όλους είναι «Που θα βρείτε τα λεφτά…;» Εγώ λοιπόν θα πω δύο πράγματα: Έχουμε επισημάνει , έχουμε καταγράψει 24 νέες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος που δεν περιλαμβάνουν φορολογία. Μέσα σε αυτές τις πηγές υπάρχει δυνατότητα μεγάλης ενίσχυσης", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ρωμανιάς.