Μαξίμου: Μας απείλησαν στο Eurogroup, αλλά δεν ενδώσαμε!

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για τα αποτελέσματα του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως “δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα”.

“Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια”, σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέδωσαν καρπούς, όπως αποδείχθηκε από τη θετική στάση που κράτησαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε τη συνέχιση/παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων, όμως σημειώνουν ότι η άρνηση της κυβέρνησης να ενδώσει στις απειλές απέδωσε καρπούς, καθώς ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την επόμενη κιόλας ημέρα επεδίωξε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια, εξηγούν, δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις, αλλά καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν/εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, διευκρινίζουν, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο ισάξια και ισότιμα κείμενα: ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά πως η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, έχοντας την απόλυτη συμφωνία των εταίρων της. Η κυβέρνηση, συνεχίζουν, εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες/δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. “Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί”, διαμηνύουν, εκτιμώντας πως αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, η περιουσία του ασφαλιστικού συστήματος.

Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, εξηγούν, είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

Σημειώνουν, από την άλλη, ότι υπάρχουν σημεία στα οποία δεν υπάρχει κοινή αντίληψη με τους εταίρους, όπως η “μεταρρύθμιση” στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα και άλλα.