“Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε – ξεχάστε το”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου ποτέ δεν ετέθησαν ως προαπαιτούμενα από την τρόικα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας στους πολίτες.
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει μαζί με τους εταίρους της και να υλοποιήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, και κυρίως αυτές που αφορούν στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξάλλου πως η περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη περίπτωση δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη, καθώς στη χώρα μας ήταν πρωτοφανής ως προς την σκληρότητα των μέτρων, αλλα και ως προς το χρόνο μέσα στον οποίο υλοποιήθηκε.
Σημείωσε εξάλλου πως σήμερα δεν αισθάνθηκε πως ήταν ένας εναντίον όλων, επισημαίνοντας πως πολλοί ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων και σχολιάζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει φωνή και συμμαχίες.
Έκανε λόγο για ένα σχέδιο με σαρωτικές αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, και τόνισε πως πρόκειται για σχέδιο συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο. "Δεν έχουμε πρόθεση να διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στα ελλείμματα", ξεκαθάρισε.
Επεσήμανε ακόμα πως έγιναν σημαντικά βήματα, και μολονότι δεν καλύφθηκε όλη η απόσταση, καλύφθηκε ένα σημαντικό μέρος. "Αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών που στο τέλος της ημέρας δεν επικρατεί η αντίληψη των εκβιασμών αλλά η προσπάθεια για αμοιβαίες λύσεις', τόνισε και συμπλήρωσε: "Ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης. Το κοινό συμφέρον όλων είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων".
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του απέναντι στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο Ισπανός ομόλογός του ήταν “ανήσυχος” για το θέμα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάνει λάθος, εξωτερικεύοντας μία ανησυχία που αφορά στο εσωτερικό της χώρας του.
Χαρακτήρισε επίσης το ελληνικό χρέος “μη βιώσιμο” και υπογράμμισε την ανάγκη απομείωσής του, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώνει ένα χρέος που ολοένα διογκώνεται.
Αναφορικά με το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup, που τελικά δεν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά, σημείωσε: "Η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Ήταν συλλογική η απόφαση να μην υπογράφουμε το κείμενο του άτυπου Eurogroup". Διευκρίνισε ακόμα πως οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας θα ληφθούν την ερχόμενη Δεύτερα, στο τακτικό Eurogroup.