Τσίπρας: Η τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 Ιανουαρίου

“Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι σε όλους”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε στη Γερμανία το μήνυμα ότι με τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα “τραυματίζει τον ίδιο της τον εαυτό” και την Ευρώπη, σχολιάζοντας πως οι ηγέτιδες δυνάμεις αποκτούν τη δύναμή τους όχι με την εξόντωση, αλλά με την αλληλεγγύη και την πειθώ.

Μάλιστα, κατέθεσε την πρόταση της κυβέρνησης για “πρόγραμμα-γέφυρα” με παράλληλες “τεχνικές διευκολύνσεις”, όπως η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (περίπου 1,9 δισ. ευρώ), χωρίς να ζητά νέα δάνεια, και επεσήμανε πως η “απέναντι πλευρά” δεν έχει καταθέσει το σχέδιό της.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας, η οποία, όπως σχολίασε, “έχει τελειώσει” από τις 25 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται το μνημόνιο, το οποίο “έχει ακυρωθεί από τις εκλογές”, όπως σημείωσε, αλλά τη δανειακή σύμβαση, η οποία θα πρέπει, όπως ανέφερε, να σταματήσει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους λιτότητας, κάνοντας λόγο για “φαύλο κύκλο των δανείων” που πρέπει να σταματήσει.

Υπογράμμισε επίσης πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, δε θα είναι στο Eurogroup της Τετάρτης μόνος του, αλλά μαζί του θα βρίσκονται δέκα εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του, προτού καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, έχει ήδη κερδίσει την πρωτοφανή εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.