Ένα μήνυμα προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα όσα εκείνος ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση, περιείχε ο πρώτος λόγος που εκφώνησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την εκλογή της στο αξίωμα της προέδρου της Βουλής.
Όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου ο "Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λάθος" λέγοντας πως στο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής "καθένας πρέπει να κοιτάει τα του οίκου του" και πως σε μια ενιαία νομισματική και οικονομική ένωση, τα προβλήματα αυτά ξεπερνούν τα όρια των εθνικών συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε έκανε τις σχετικές αναφορές κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον κ. Βαρουφάκη, μετά τη συνάντηση των δυο υπουργών Οικονομικών.
Διαβάστε: Ποια είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Επιπλέον, η νέα πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως "το πιο σπουδαίο έργο" της προηγούμενης Βουλής τη διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα από τη Γερμανία. Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως αυτό το έργο θα συνεχιστεί μετ' επιτάσεως και πως η ίδια αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού και της προώθησης αυτών των διεκδικήσεων.
Ακόμη, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως "βρισκόμαστε εδώ όχι γιατί το θέλησε η μοίρα ούτε γιατί το έφερε η τύχη αλλά γιατί το επιλέξαμε και γιατί το επέλεξαν και μας εξέλεξαν οι πολίτες αυτής της χώρας, που αγωνίζονται για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ελευθερία", αναφερόμενη στις ευθύνες της νέας Βουλής.
Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να έχουν συχνή παρουσία στη Βουλή και να απαντούν στις ερωτήσεις που τους τίθενται.
"Η εκλογής μας δεν μας προβιβάζει αλλά μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης. Δεν υπάρχουμε πια για τον εαυτό μας αλλά ενσαρκώνουμε τη ζωντανή δύναμη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ζήτησε ακόμη να θωρακιστεί η διεθνής θέση της Ελλάδας "που είναι ισότιμος εταίρος". Η σημερινή Βουλή, η πρώτη μεταμνημονιακή βουλή, καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία, υπογράμμισε.