Τα χαρτιά του απέναντι στον Μάρτιν Σουλτς άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τον ευρωπαίο αξιωματούχο από το πόστο του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προσπάθησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους, καθώς γνωρίζει καλά πως ότι συζητήθηκε θα μεταφερθεί αυτούσιο στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους.
Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατέστη σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί το φλέγον ζήτημα της φοροδιαφυγής και της πάταξης της διαφθοράς, που μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει, πράγμα που αποτελεί κοινό τόπο του ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών.
Ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς δεσμεύθηκε για πλάνο της νέας κυβέρνησης για άντληση εσόδων ως εναλλακτική πηγή από μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα και την φορολογική εκμετάλλευση των διαφόρων λιστών τύπου Λαγκάρντ που εδώ και χρόνια "αραχνιάζουν" στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων φορολογικών αρχών.
Η πρόθεση εξάλλου του Αλέξη Τσίπρα να "χτυπηθεί" με τα συμφέροντα έχει καταστεί σαφής από την υπουργοποίηση του Παναγιώτη Νικολούδη στο καίριο πόστο της διαφάνειας που στόχο έχει μέσα από τη συνεργασία με την αρμόδια για τα φορολογικά Νάντια Βαλαβάνη να δημιουργήσει τον "εναλλακτικό κουμπαρά" του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να δημιουργεί νέα δημοσιονομικά κενά που θα τον φέρουν σε γραμμή σύγκρουσης με τους δανειστές.
Στο κυβερνητικό πλάνο που προωθεί το Μαξίμου ο Μάρτιν Σουλτς φρόντισε με δηλώσεις του να σταθεί αρωγός, αμβλύνοντας τις αντιθέσεις που εντοπίστηκαν σε άλλα ζητήματα, όπως αυτό το χρέους, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. "Θέλω να ενθαρρύνω τον Τσίπρα να επιβάλει επιτέλους φόρο στους δισεκατομμυριούχους που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και αυτό μάς βοηθά στις Βρυξέλλες στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Και είναι βέβαια πιο εύκολο να εφαρμοσθεί από τη διαγραφή του χρέους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.
Παράλληλα όμως φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι όταν έκλεισαν οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου οι δύο διαφώνησαν σε αρκετά ζητήματα.
"Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της κουβέντας μας ήταν θέματα με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτά, όμως, δεν τα αντιμετωπίζεται με μονομερής αποφάσεις αλλά μαζί με τους εταίρους σας. Υπάρχει ένας φόβος στην Ευρώπη ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος τους το δρόμο. Αυτό δεν ισχύει και αυτό είναι ένα ικανοποιητικό μήνυμα. Θα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις αλλά μπορούμε να στηριχτούμε στο ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία.
Σας είμαι ευγνώμων, κ. Τσίπρα, για το ότι συζητήσαμε σε βάθος. Συζητήσαμε για όλα. Για την κρίση στην Ουκρανία και για πολλά άλλα. Θα δρομολογήσουμε το διάλογο σε όλα τα θέματα. Είμαι ευγνώμων για αυτή την κουραστική συζήτηση. Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει σε Ευρωπαϊκή πορεία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια χώρα που χάρισε πολλά στη πορεία των αιώνων στην Ευρώπη. Όχι μόνο στα αρχαία χρόνια αλλά και τώρα. Ο αγώνας των Ελλήνων για τη δημοκρατία έχει αναδείξει πολλούς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στο δικό σας κόμμα κάποιοι άλλοι στο δικό μου" πρόσθεσε ως αντίβαρο στη χείρα βοηθείας που έτεινε αναφορικά με το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Το πλάνο του πρωθυπουργού αναμένεται να παρουσιαστεί και στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει φροντίσει εδώ και μέρες να καταστήσει σαφές ότι έρχεται στην Αθήνα με... άγριες διαθέσεις, προεξοφλώντας πως το κούρεμα χρέους που επιζητά η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.