Χ. Σταϊκούρας: Καθαρή και αποτελεσματική λύση για το χρέος

Μόνο μία καθαρή και αποτελεσματική λύση για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποδειχθεί πειστική, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. “Μόνο τότε η Ευρωζώνη θα πείσει ότι έχει τη βούληση, τους θεσμούς και τις πολιτικές για να βγάλει την οικονομία της από την κρίση”, εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας, απαντά: “Η Ελλάδα, μετά τη λήψη δύσκολων και επώδυνων αποφάσεων, έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Ακόμα και εάν κανείς δε συμφωνούσε με την υιοθέτηση των απαιτήσεων των δανειστών, η συνεπής προς τις δεσμεύσεις της χώρας στάση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης έπαυσε να προσφέρει άλλοθι στην αδυναμία των εταίρων να δώσουν μία οριστική λύση στο πρόβλημα. Σχολιάζει ακόμα ότι αναμένει τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες έπρεπε να είχαν ληφθεί “χθες” και να αποκαταστήσουν την προβλεπόμενη από το πρόγραμμα ροή χρηματοδότησης.

Όσο για την επιρροή που πιθανόν να έχουν οι γερμανικές εκλογές του 2013 στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σημειώνει: “Σε κάθε χώρα, οι εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες επηρεάζουν ως ένα βαθμό τις θέσεις της στο διεθνές στερέωμα. Ωστόσο, σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι επιλογές των ηγεσιών πρέπει να καθοδηγούνται κυρίως από την αίσθηση ευθύνης για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Θεωρώ ότι θα υπερισχύσει η μακρο- και όχι η μικρο-προσέγγιση”.

Εκτιμά ακόμα ότι οι “απώλειες” της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ “σφυρηλάτησαν” τη συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία θεωρεί πως θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον αντί να οδηγήσει σε κατάρρευση.