Δεδομένη θεωρείται η αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ ο Τύπος της Κυριακής.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθαρίζει με δήλωσή του ότι “έχουμε δεσμευτεί πως οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια και αυτό θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο”, και οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν πως τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν ότι η σύσταση μίας τέτοιας Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι καρπός κυβερνητικής πρωτοβουλίας, και όχι πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι στις αρχές του μήνα είχε προετοιμαστεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ένα σχέδιο αντιπρότασης, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή σαν “αντίβαρο” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη, όμως οι εξελίξεις σχετικά με την ψήφιση των μέτρων και τα απανωτά Eurogroup για την Ελλάδα “φρέναραν” αυτήν την πρωτοβουλία.
Το βασικό “αγκάθι” που προβληματίζει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι η περίοδος εξέτασης που θα καλύπτει η Εξεταστική Επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τη στοχοποίηση μόνο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και προτείνει η περίοδος εξέτασης να ξεκινάει από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ώστε οι ευθύνες να “διαχυθούν” και στις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
Η πρόταση αυτή προκαλεί ωστόσο πολλές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς “γαλάζιοι” βουλευτές επισημαίνουν πως “δεν μπορούμε να δεχθούμε συγκαλύψεις και συμψηφισμούς για να διευκολυνθούν το ΠΑΣΟΚ και οι ομάδες του”.
Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι η κυβερνητική πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή θα κατατεθεί κάποια στιγμή, καθώς έχουν ήδη φτάσει στη Βουλή τόσο η δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων κατά του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και η μηνυτήρια αναφορά της Χρυσής Αυγής.