Που στοχεύουν και τι εκτιμούν για την επαύριο των εκλογών
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της Κυριακής βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει χτυπήσει "κόκκινο".
Συγγρού και Κουμουνδούρου μελετούν προσεκτικά τις τελευταίες τους κινήσεις στην τελική ευθεία των εκλογών και προχωρούν στις δικές τους εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα, ανάλογα βέβαια και με το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Στην ΝΔ, στόχος των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι η δεξαμενή των αναποφάσιστων. Όπως εκτιμούν υπάρχει μία αρκετά μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς. Σε αυτούς ποντάρουν, ότι με την θετική τους ψήφο την τελευταία στιγμή θα καταφέρουν να ανατρέψουν το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμή του δόρατος αποτελούν τα διλήμματα που βάζει διαρκώς από την αρχή της προκλογικής εκστρατείας ο πρωθυπουργός. Διλήμματα όπως ΝΔ κα σταθερότητα ή αλλιώς ΣΥΡΙΖΑ και χάος.
"Δύο Ελλάδες συγκρούονται: Η Ελλάδα της Ευρώπης που μπορούμε και η Ελλάδα των ψεμάτων. Η Ελλάδα των επενδύσεων και η Ελλάδα των κρατικοποιήσεων και των κομματικών στρατών. Η Ελλάδα που βγαίνει από το Μνημόνιο στην ανάπτυξη και η Ελλάδα που επιστρέφει στο Μνημόνιο. Από μια ψήφο θα κριθεί αν θα βγει κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, με κορμό τη ΝΔ", είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην αυτοδυναμία
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η εκλογική νίκη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη καθώς δύσκολα ανατρέπεται η παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το κατά πόσο θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία η οποία θα μπορέσει να του εξασφαλίσει αυτονομία κινήσεων για τις διαπραγματεύσεις με τους ξένους δανειστές.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί επίσης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία. Οι συνεργασίες θα μπουν σε αυτή την περίπτωση σε πρώτο πλάνο, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί στην πλευρά της Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν και πάλι εκλογές με το δίλημμα της αυτοδυναμίας και μιας σταθερής κυβέρνησης ή εκλογική συνεργασία.