«Και μάλιστα η αντιπαράθεσή μου με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν εκτός ορίων για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που με πίεζε να κάνω και δεν έκανα καμία».
Την παραπάνω δήλωσε έκανε ο υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο BLUESKY τονίζοντας ότι κάθε αλλαγή που έκανε στις δομές του κοινωνικού κράτους, στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, δεν συνεπάγεται ούτε μία απόλυση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ που δεν πραγματοποιήθηκε. « Ήμασταν στο παρά ένα, αν έκλεινε η διαπραγμάτευση θα το είχαμε πετύχει, να φύγει η παιδεία από το 1 προς 10. Και εδώ δεν το έλεγα μόνος μου, το έλεγα μαζί και με τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Η παιδεία και η υγεία να βγουν από το 1 προς 10 ούτως ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε, επειδή συνταξιοδοτούνται πάρα πολλοί φέτος με ΑΣΕΠ».
Για τη δήλωση του υπουργού, ότι δεν έκανε καμία απόλυση, ο εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα κ. Σακατζής ανέφερε στο news.gr «85 εκπαιδευτικοί είναι προς απόλυση. Το γεγονός ότι δεν υπογράφτηκαν απολύσεις δε σημαίνει ότι 85 άνθρωποι από το Μάρτιο σταμάτησαν να πληρώνονται. Μάλιστα όταν κινήθηκαν δικαστικά, καθώς δεν υπήρχε πράξη απόλυσης, αρχικά ορισμένες Διευθύνσεις θορυβήθηκαν και ξεκίνησαν εκ νέου τη μισθοδοσία. Τότε με κοινό έγγραφο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή ο κ. Λοβέρδος, απαίτησαν να σταματήσει ξανά η μισθοδοσία και όσα χρήματα είχαν πάρει οι εκπαιδευτικοί να τα επιστρέψουν».
«Αν αυτό δεν είναι απόλυση τότε τι είναι για τον κ. Λοβέρδο» υπογράμμισε ο κ. Σακατζής.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε με τη σειρά του ότι «στην πραγματικότητα ο υπουργός Παιδείας είναι υπουργός των απολύσεων καθώς με όλη την κυβέρνηση έχει περικόψει παράνομα το μισθό των 85 εκπαιδευτικών αν και μπορούσε να μη το κάνει και από την άλλη είναι συνυπεύθυνος με όλη τη κυβέρνηση για το θέμα της ομηρίας όχι μόνο των 85 εκπαιδευτικών, που έχει διακοπεί η μισθοδοσία, άλλα και των 1600 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και είναι στον αέρα».
«Εκτός από 194 εκπαιδευτικούς που έχουν τοποθετηθεί όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση της Τρόικα για απολύσεις και αυτός είναι ένας λόγος που δεν πρέπει αυτή η πολιτική να επιβεβαιωθεί από τις εκλογές καθώς η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, αν επανέλθει, θα είναι η απόλυση των εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων και άλλων εργαζομένων» επεσήμανε ο κ. Κοτσιφάκης.
Ο κ. Κοτσιφάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «οι πράξεις αυτές δεν ερμηνεύονται με δημοσιονομικά κριτήρια. Ερμηνεύονται μόνο με το κριτήριο ότι θέλουν να σπάσουν τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, τις μόνιμες σχέσεις εργασίας και να τεθεί σε ανασφάλεια όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς όταν ο άλλος βρίσκεται από τη μια μέρα στην άλλη σε διαθεσιμότητα ή και σε απόλυση, η πράξη αυτή λειτουργεί ως μέσο χειραγώγησης ».
Για το θέμα της διακοπής της μισθοδοσίας ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ με αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, υλοποιώντας σχετική απόφαση του ΔΣ κατέθεσαν στις 12/1/14, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μήνυση κατά των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαίρεσης, με αίτημα να επανέλθει η μισθοδοσία των 85 εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα στους οποίους έχει γίνει παράνομη περικοπή μισθού από τις 22 / 03 / 2014, χωρίς, από την άλλη μεριά, να εκδοθεί ποτέ διαπιστωτική πράξη απόλυσης.
Καλόγηρος Βασίλειος