Όλο και πιο πιθανό μοιάζει το επικίνδυνο σενάριο της επανάληψης
Ναι μεν, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η αξιολόγηση και μια νέα συμφωνία για το χρέος επείγουν, αλλά το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα έχει τη δική του -ανεξάρτητη- δυναμική. Καθώς η πόλωση και ο νέος δικομματισμός κυριαρχούν πλέον στην προεκλογική εκστρατεία γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό ο πρώτος από τους δύο μονομάχους, να επιδιώξει την επαναληπτική κάλπη με το αίτημα της αυτοδυναμίας - παρά το δύσκολο δρόμο του συμβιβασμού με μικρά, εύθραυστα και αποδυναμωμένα κόμματα.
Ειδικά ο Σύριζα, που είναι και το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, αν και επαναλαμβάνει την προθυμία του να ηγηθεί συμμαχικής κυβέρνησης, επιμένει και στην ανάγκη να έχει τα χέρια του ελεύθερα για μία διαπραγμάτευση χωρίς βαρίδια και περιορισμούς. Από την άλλη πλευρά αποφεύγει σε αυτή τη φάση να ανεβάσει τους τόνους, μιλώντας μόνο για την προσπάθεια αυτοδυναμίας. Στο παρελθόν όμως ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί υπέρ επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία, καθώς δεν θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις με το ΠαΣοΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ή το προσωποπαγές Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα των δημοσκοπικών ευρημάτων η αυτοδυναμία πρέπει να θεωρείται δύσκολη έως απίθανη. Το πρώτο κόμμα ακόμη και με το bonus των 50 εδρών για να εξασφαλίσει 151 βουλευτές θα πρέπει να βοηθήσουν πολλοί παράγοντες, αλλά κυρίως το κρίσιμο ποσοστό των ψήφων που θα συγκεντρώσουν οι σχηματισμοί που θα μείνουν εκτός Βουλής, αδυνατώντας να ξεπεράσουν το πλαφόν 3% όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος.