Με τη λέξη-σύνθημα “Πάμε” ξεκίνησε την ομιλία του για την ίδρυση του “Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών” ο Γιώργος Παπανδρέου στο Μουσείο Μπενάκη.
“Θα γράψουμε ιστορία”, πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προσδοκία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν, τόνισε, οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.
Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους πέντε λόγους για τους οποίους χρειάζεται το νέο "Κίνημα":
- Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος. "Η χώρα στερείται τέτοιας ηγεσίας σήμερα - ακόμα και η προγραμματισμένη έξοδος από το Μνημόνιο θυσιάστηκε στο βωμό απαράδεκτων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων", σχολίασε.
- Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.
- Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. "Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο", υπογράμμισε και τόνισε ότι "δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές".
- Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. "Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη".
- Πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστήριξε ότι "όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα" και "κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας".
"Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για ‘διάσπαση'", είπε και σημείωσε ότι "εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη". Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι "δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά υπόθεση πολλών", ενώ σχολίασε ότι "επικαλούνται τον Αντρέα εναντίον μας".
Απαντώντας σε προσωπικό τόνο, είπε ότι αν σκεφτόταν το προσωπικό του όφελος, θα βολευόταν σε αυτά που του πρότειναν, τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. "Με αντάλλαγμα, τι;", αναρωτήθηκε, για να απαντήσει: "Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά 'καταπίνουν' δημοσίως".