Όσο παράδοξο και αν ακούγεται είναι αληθινό. Με νόμο του 1884, το ανώτατο γνωμοδοτικο όργανο της Πολιτείας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ορίζει το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων των Ελλήνων Βουλευτών.
Η συγκεκριμένη διάταξη εκπορεύεται από το Σύνταγμα του 1864 και τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, στον οποίο και υπάγεται το γνωμοδοτικό όργανο.
Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά, ότι φορολογείται μόνο το 25% των εισοδημάτων των βουλευτών, τυγχάνουν πληθώρας απαλλαγών και ατελειών, και σπάνια ευρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το καλοκαίρι του 2013 το Δ' τμήμα του ΝΣΚ εξέδωσε κατά πλειοψηφία απόφαση, μετά από ερώτημα της Βουλής, σύμφωνα με την οποία: "Η βουλευτική αποζημίωση και οι λοιπές απολαβές των βουλευτών τυγχάνουν ανεκχώρητες και ακατάσχετες εις χείρας της Βουλής ως τρίτης", εκτός και αν πρόκειται να ικανοποιηθούν απαιτήσεις διατροφής συζύγου ή απαιτήσεις του Δημοσίου, περίπτωση στην οποία επιτρέπεται η κατάσχεση έως το 1/4 της αποζημίωσης, και πάλι όμως υπό περιορισμούς.
Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή (αρ. 268/2013) με ημερομηνία 25 Ιουνίου του 2013, οι φυλακισμένοι βουλευτές εξακολουθούν να λαμβάνουν τα εισοδήματά τους από τη Βουλή, καθώς και να διατηρούν τυχόν καταθέσεις που προκύπτει ότι προέρχονται από αυτά. Επίσης όσοι πρώην βουλευτές ή υπουργοί έχουν καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση ή αξιόποινες πράξεις που επισείουν χρηματικές ποινές, αυτές δεν μπορεί να προέρχονται από βουλευτικές αποζημιώσεις παρά μόνον από άλλα εισοδήματά τους, εάν διαθέτουν.
Στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου για παράδειγμα, ο οποίος είναι καταδικασμένος από τη Δικαιοσύνη για εμπλοκή του σε σειρά σκανδάλων με τα εξοπλιστικά προγράμματα, δύναται ο ίδιος να επωφεληθεί της γνωμοδότησης αυτής. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία που αφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.