«Τελικά, ίσως αποδεικνύεται πως είχαν δίκιο όσοι εξέφραζαν φόβους και ανησυχίες για την πιθανή συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της ηγεσίας του», δηλώνει στο ΚΥΠΕ
Ο Φ. Κουβέλης αφήνει να εννοηθεί ότι εξαπατήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές.
«Τελικά, ίσως αποδεικνύεται πως είχαν δίκιο όσοι εξέφραζαν φόβους και ανησυχίες για την πιθανή συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της ηγεσίας του», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Φώτης Κουβέλης, λίγες ώρες μετά το οριστικό ναυάγιο των συζητήσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα για εκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων της Αριστεράς.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβει την πικρία και την στεναχώρια του για το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, αν και δεν ήθελε να το πει επί λέξη, ότι εξαπατήθηκε.
Αναφέρει δε, ότι κατόπιν αυτού, το κόμμα του θα κατέλθει αυτόνομο και αυτοδύναμο στις επερχόμενες εκλογές, «τραυματισμένο, αλλά καθαρό στις αρχές του, και με ευθύνη απέναντι στον λαό».
Δύο πράγματα ανέφερε ο κ. Κουβέλης ότι ετέθησαν από την δική του πλευρά στο τραπέζι όταν άρχισαν οι συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα, «πιστεύοντας πως υπήρχε και από τις δύο πλευρές ειλικρινής διάθεση συνεργασίας».
Το πρώτο, είπε, ήταν να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία, όπου τουλάχιστον να διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνονται μονομερείς ενέργειες, με έμφαση στην διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και στην σε καμία περίπτωση διακινδύνευση της παραμονής της στην Ευρωζώνη.
Και το δεύτερο, ήταν να διασφαλιστεί, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο κομμάτων, μία οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ.
«Κι ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, και μάλιστα σε καλό κλίμα όπως αντιλαμβανόμουν εγώ, πόσο μάλλον όταν μας έλεγαν "ναι, είναι σωστή η βάση σας", ξαφνικά βγαίνει ο Τσίπρας στον Κεραμεικό και μας λέει να προσχωρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδεχτούμε όλα όσα ανακοίνωσε ως πρόγραμμά του τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη».
Πρόγραμμα το οποίο, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είχε επικρίνει τότε σε αρκετά του σημεία.
Το ΚΥΠΕ ξαναρώτησε τον Φώτη Κουβέλη εάν αισθάνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας τον ενέπαιξε.
«Αισθάνθηκα πως υπήρχε μία αναντιστοιχία στα όσα έλεγε σε μας πριν το γυρίσει, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη», απάντησε.
Το σημείο που ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Κουβέλη από την ομιλία Τσίπρα στον κινηματογράφο «Κεραμεικός» το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, ημέρα που η Βουλή απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο και η χώρα μπήκε σε τροχιά εκλογών, ήταν:
«Όσοι αποδέχονται το πρόγραµµα που εκφωνήσαµε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσµευσή µας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγµάτευση µε τους εταίρους µας για τη βιωσιµότητα του χρέους και την επόµενη µέρα, είναι καλοδεχούµενοι. Καλοδεχούµενοι να µοιραστούν ευθύνη.
Καλοδεχούµενοι να συνεισφέρουν µε τις δυνάµεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά µας. Όχι, όµως, για να λάβουν εκλόγιµες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαµαράς ή ο κ. Θεοδωράκης».
Όλοι οι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, είπαν ότι με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε εν ψυχρώ» τον Φώτη Κουβέλη, έχοντάς τον να περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση της 3ης ψηφοφορίας για Πρόεδρο, όπου η ΔΗΜΑΡ ήταν απορριπτική της υποψηφιότητας Δήμα, και όταν πλέον επιβεβαιώθηκε ότι η χώρα πάει σε εκλογές «τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα».
Σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την παραμονή Πρωτοχρονιάς, το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, με μέλη των δύο σωμάτων να μιλάνε εν θερμώ για «αιφνιδιασμό» «εμπαιγμό», «ταπείνωση» και «εξευτελισμό».
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης, δέχθηκε σκληρή κριτική από στελέχη που του επισήμαναν ότι τον είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αφού χρησιμοποιήσει τη ΔΗΜΑΡ για να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές μετά θα θέσει όρους που θα έκαναν τη συνεργασία αδύνατη».
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν εμφανώς συντετριμμένος όταν μίλησε με το ΚΥΠΕ. Στενός του συνεργάτης είπε ότι τον πείραξε πολύ η αιχμή που αφέθηκε από τον Τσίπρα αλλά και από άλλους κύκλους ότι επιδίωξε την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει το δικό του πολιτικό του μέλλον.
«Εάν ήμουν τέτοιος άνθρωπος και ήθελα να εξασφαλίσω την πολιτική μου συνέχεια, θα είχα αποδεχτεί την πρόταση να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα είχα εκλεγεί πιστεύω. Αρνήθηκα όμως, βλέποντας μια διχασμένη κοινωνία, και πιστεύοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στη πρώτη γραμμή».
Στην επισήμανση ότι στις επερχόμενες εκλογές μπορεί η ΔΗΜΑΡ να μην εκπροσωπηθεί καν στη νέα Βουλή, ο Φώτης Κουβέλης θύμισε ότι «οι μάχες δίδονται σε όλα τα πεδία, και με όσους έχουμε συμπορευτεί τόσα χρόνια τώρα, ξέρουμε ότι η καρέκλα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για μας».
Στις εκλογές του Ιουνίου 2012, η ΔΗΜΑΡ συγκέντρωσε ποσοστό 6,26% και κέρδισε στη Βουλή 17 έδρες.
Μετά την αποχώρηση 8 βουλευτών του, το κόμμα είχε μείνει με 9 έδρες στη Βουλή. Ψήφοι που, εάν δίδονταν στον κ. Δήμα, θεωρείται βέβαιο ότι θα «παράσερναν» και άλλους 5-6 βουλευτές να τον ψηφίσουν, και έτσι θα συμπληρωνόταν η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία των 180.
Σε τέτοια περίπτωση, η χώρα δεν θα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015 και, όπως εκτιμούν αναλυτές, το κόμμα του κ. Κουβέλη ίσως κέρδιζε ένα μεγάλο μέρος της υποστήριξης που απώλεσε, κυρίως τον Ιούνιο του 2013 όταν, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, αποχώρησε από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, και που εκδηλώθηκε στις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.
Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν το ποσοστό υποστήριξης προς την ΔΗΜΑΡ να έχει συρρικνωθεί τώρα γύρω στο 0,5%.
Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ
Όσα εμφανίζονται από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ως συνομιλία δημοσιογράφου με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη δεν ανταποκρίνονται επ' ουδενί στην πραγματικότητα. Αποτελούν εκτιμήσεις, απλώς, του ιδίου του συντάκτη του δημοσιεύματος.
Πηγή: sigmalive.com