Αναμονή και ανησυχία. Έτσι περιγράφουν οι αξιωματούχοι και οι επιτελείς των εθνικών αποστολών στις Βρυξέλλες το κλίμα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Η αναμονή και η ανησυχία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την ίδια τη σύνταξη του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-20.
Όπως επεσήμανε στο news.gr κοινοτικός αξιωματούχος, “πάντα υπήρχαν αντιθέσεις και διαφωνίες, αλλά υπήρχε μια κοινή γλώσσα και ένας κοινός στόχος, τώρα λείπει ακριβώς αυτό”. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου, κυριαρχεί όμως στο παρασκήνιο. Η ελληνική αποστολή εμφανίζεται συγκρατημένη, περιμένοντας την συνάντηση Σαμαρά-Γιούνγκερ για να έχει σαφέστερη εικόνα για το συνολικό κλίμα.
Πάντως φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένας ισχυρός πυρήνας κρατών-μελών της Ευρωζώνης που συντάσσονται με την ελληνική προσπάθεια να κλείσει το θέμα της δόσης την Δευτέρα στο Εurogroup, άσχετα με τις διαφωνίες και τις ενστάσεις στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία φοβούνται πλέον ότι ένα ελληνικό ατύχημα θα μετατραπεί αυτόματα σε δικό τους ατύχημα και πιέζουν στην κατεύθυνση τη Δευτέρα να κλείσει τουλάχιστον το θέμα της δόσης, φοβούμενες ότι αν πάει για τις αρχές του 2013 αυξάνονται οι πιθανότητες “ατυχήματος”.
Το πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να χειρίζεται “πακέτο” τη δόση και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κρατώντας προφανώς την Ελλάδα όμηρο στην διαμάχη Γερμανίας-ΔΝΤ. Μάλιστα, κύκλοι της καγκελαρίας του κλίματος Σόιμπλε έλεγαν ευθέως ότι δεν κατανοούν γιατί η Γερμανία που κατέχει το 50% των ελληνικών ομολόγων να πληρώσει για την Ελλάδα. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δημόσια δήλωση του Γερμανού υπουργού οικονομικών: “Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε "κούρεμα" για την Ελλάδα, δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα, το οποίο είναι λογικό, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο”.