Γκρίνια για τα ψηφοδέλτια στο ΣΥΡΙΖΑ

Προεξοφλούν αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου, καθώς εκτιμούν ότι κατά τη σημερινή ψηφοφορία δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για τους 180 βουλευτές.

Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι "η κινδυνολογία και η τρομολαγνεία που αποτέλεσε το βασικό πυλώνα πάνω στις οποίες βασίστηκε ολόκληρη η προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου απέτυχε παταγωδώς" και πλέον η χώρα οδεύει ολοταχώς σε πρόωρες κάλπες που όπως τονίζουν "θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή πολιτικής και το τέλος της λιτότητας".

Στο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 14:00 το μεσημέρι βλέπουν την τελευταία πράξη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εν τω μεταξύ στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας εδώ και καιρό προεξοφλήσει την αδυναμία εκλογής του Σταύρου Δήμα, τελούν ήδη σε προεκλογικό πυρετό, με τα ψηφοδέλτια του κόμματος να είναι ακόμα υπό κατάρτιση.

Οι νομαρχιακές επιτροπές στέλνουν τις προτάσεις τους για τις επιμέρους υποψηφιότητες, με τον τελικό λόγο να έχει η ειδική επιτροπή που συστήθηκε στην Κουμουνδούρου για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των υποψηφίων θα πρέπει να προέρχονται από τις προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών. Σε αυτήν την επιτροπή μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, οι Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κορωνάκης.

Η συγκρότηση ωστόσο των ψηφοδελτίων παραμένει γρίφος για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τα ανοίγματα τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και σε στελέχη άλλων κομμάτων, μεταξύ αυτών και πολλών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ωστόσο έχουν διαχωρίσει τη θέση τους κλιμακώνονται.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής επανέλαβε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στη λογική των ευρύτερων συμμαχιών.

«Η εκλογική του νίκη θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Μια εθνική προσπάθεια, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της ευρωζώνης, από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης. Να αποδείξουμε ότι όταν οι λαοί θέλουν, όταν πιστεύουν στις δυνάμεις τους, μπορούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.