Εκλογές στο τέλος του 2015
Να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για συγκέντρωση των απαιτούμενων 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με το χθεσινό του διάγγελμα.
Ο κ. Σαμαράς υποχώρησε στις πιέσεις προτείνοντας συναινετική εκλογή προέδρου, διεύρυνση της κυβέρνησης με την είσοδο σε αυτή στελεχών εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εκλογές στα τέλη του 2015 μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «ξεκολλήσει» το... κοντέρ του Μαξίμου από τους 160 βουλευτές, αλλά και να επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου, αφήνοντας κατά μέρος το σίριαλ Χαϊκάλη – Αποστολόπουλου που έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες δύο ημέρες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρωτοβουλία Σαμαρά, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στα συρτάρια αλλά συναντούσε σημαντικές αντιδράσεις, εκτιμούν ότι μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στην πρόταση Δήμα για τον προεδρικό θώκο, παρά την άμεση απόρριψη της πρότασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμάται ότι «κλείνει» η ψαλίδα μέχρι τους 180 με τον προσεταιρισμό ακόμα περισσότερων ανεξάρτητων βουλευτών. Ωστόσο, ο προβληματισμός και οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έκδηλες, καθώς παρά τη βελτίωση του κλίματος διαπιστώνεται ότι μέχρι τους 180 υπάρχει ακόμα δρόμος και μάλιστα μετ' εμποδίων Χαϊκάλη και αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανεβάζει τις αντιπολιτευτικές κορώνες, ασκώντας σφοδρές πιέσεις στους ανεξάρτητους βουλευτές.
Στους 160 της πρώτης εκλογής, δηλαδή τους πέντε που συστρατεύθηκαν με τον κυβερνητικό συνασπισμό για την υποψηφιότητα Δήμα, στο Μαξίμου προσθέτους αρκετούς ακόμα, υπολογίζοντας ότι ο αριθμός θα κλειδώσει στους 170 στη δεύτερη ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών είναι οι Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στη συνέχεια της διαδικασίας θα υπερψηφίσει, ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία Σαμαρά, οι Κουράκος και Ζώης και τέλος οι Κασαπίδης, Γιοβανόπουλος και Μίκα Ιατρίδη. Σε αυτούς «σίγουροι» θεωρούνται και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.
Επί της αρχής αρνητικός ωστόσο εμφανίστηκε, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος θεωρούνταν εκ των πιθανών συμμάχων από το Μαξίμου στην προεδρική εκλογή, αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος παρά τα σχετικά «προγνωστικά» και τη μέχρι χθες θετική του στάση, δήλωση ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.
Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και την υποψηφιότητα Δήμα είναι αν και τι απήχηση θα έχει η πρόταση Σαμαρά στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.