Δύσκολα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η κυβέρνηση - Ποια σενάρια ακούγονται
Πιο κοντά φαίνεται πως πλησιάζουν οι εκλογές μετά το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να πάει μέχρι τέλους, συνεχίζοντας με την ίδια στρατηγική και χωρίς αλλαγή προσώπου πριν από την τρίτη ψηφοφορία, δέχεται πολλές πιέσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή τακτικής, προκειμένου να υπάρξει μία ελάχιστη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατόπιν να δρομολογηθούν οι επόμενες εκλογές, εντός του 2015.
Πρόκειται για το σενάριο των “οκτώ” βουλευτών, οι οποίοι με κείμενό τους προ λίγων ημερών αναζητούσαν υπογραφές από άλλους βουλευτές για μία συμφωνία συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, παράλληλα με ορισμό χρόνου εκλογών εντός του επόμενου έτους.
Το σενάριο αυτό κατ' αρχήν απορρίπτεται από την κυβέρνηση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να τονίζει πως “δε θέλουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο”, όμως άλλα στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται πιο θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο εξάλλου υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σήμερα να ζητά συναίνεση, απευθυνόμενος κυρίως σε ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Έλληνες, και “βλέπουμε” για το χρόνο των εκλογών.
Δείχνει άλλωστε να είναι και το πλέον βιώσιμο σενάριο, καθώς συγκεντρώνει την υποστήριξη αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να “προσελκύσει” και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Εξάλλου, ο αριθμός των 160 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία θεωρείται μικρός, σε σχέση με τις προσδοκίες για 165 ψήφους, και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως αυτό είναι ένα “μήνυμα” των βουλευτών ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει στάση πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία.
Ένα άλλο σενάριο που εμφανίστηκε σήμερα, με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, είναι να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να συναινεί και να ορίζεται κατόπιν η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μέχρι τώρα να κρατά την ίδια σκληρή στάση με τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική της ολοκλήρωσης της τετραετίας για την κυβέρνηση, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, χωρίς να αποκλείεται και το ακραίο σενάριο της προκήρυξης εκλογών πριν από την τελευταία ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ίδια διαδικασία. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δείχνει μάλλον απίθανο, με δεδομένο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.