Τη συγκρότηση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποφάσισε χθες το βράδυ η Βουλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της. Η επιτροπή θα πρέπει μέχρι 30 Ιουνίου να ολοκληρώσει τις εργασίες της.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε με τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, πως για το κόμμα του "σ' αυτές τις συνθήκες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πιθανότητα βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να κινηθεί η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος". Κατά το ΚΚΕ, θα πρέπει πρώτα "να ξεκαθαριστεί το τοπίο" των πρόωρων εκλογών - και για το λόγο αυτό, "εμείς σ' αυτή τη φάση, δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην Επιτροπή και θεωρούμε πως και η σημερινή συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα" διευκρίνισε ο κος Παφίλης.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αρνήθηκε την κατηγορία ότι το κυβερνών κόμμα καθυστέρησε να εισαγάγει την πρότασή του προς συζήτηση: "Έχουμε μια τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο. Πώς έπρεπε να σκεφτούν οι βουλευτές της ΝΔ; Με βάση τις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές;" ανέφερε.
Κατά τον κ. Παυλόπουλο, η αναθεώρηση είναι αναγκαία καθώς οι υφιστάμενες διατάξεις "έχουν υποστεί κόπωση μέσα στο χρόνο".
"Δεν είναι ώρα να καθιερώσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών αλλά μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ; Να εκσυγχρονίσουμε τις διατάξεις του άρθρου 24 ώστε να προστατεύσουμε τον δασικό μας πλούτο αλλά και να συμβαδίζει η προστασία αυτή με μία αναπτυξιακή πορεία;
Να αναθεωρήσουμε το άρθρο 17 για να προστατεύσουμε την περιουσία και όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα; Να αναθεωρήσουμε το άρθρο 29, με τρόπο που να είναι πολύ βαθύτερος και ουσιαστικός ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, αλλά και να εξασφαλιστεί η δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων; Είναι μικρές οι τομές αυτές;" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παυλόπουλος.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος υπογράμμισε την ανάγκη να καθιερωθεί συνταγματικά η υποχρέωση κατάρτισης ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών, ως μέτρο "διαγενεαϊκής δικαιοσύνης".
"Πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και τυχόν υπέρβαση αυτού να υπάρχει μόνο στην περίπτωση που διαπιστώνεται μία ευρύτερη, ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τρόπο τέτοιο που να προστατεύεται η χώρα και οι επόμενες γενιές" τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Στις προτάσεις του συγκυβερνώντος κόμματος, περιλαμβάνεται η καθιέρωση δημοψηφισμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η αναθεώρηση του δικαιώματος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να διαλύει τη Βουλή και να προκηρύσσει εκλογές, αλλά και η διασφάλιση της "αποσύνδεσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής".
Σημειώνεται επίσης και η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος αντέκρουσε τα ομαδικά πυρά εναντίον του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της συνταγματικής διάταξης που τον επέβαλε: "Κανείς επίορκος υπουργός δεν εμποδίστηκε από το Σύνταγμα να καθίσει στο εδώλιο" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως η ιστορικοπολιτική συγκυρία "απαιτεί νέα θωράκιση της Δημοκρατίας από τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, τη διαφθορά, τα ακραία ρατσιστικά φαινόμενα, τις νέες τεχνολογίες, αλλά κυρίως από την πολιτική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των κοινοβουλευτικών θεσμών.
Η πατρίδα, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα βρίσκονται σε μια κατάσταση υψηλής επικινδυνότητας, γι' αυτό χρειαζόμαστε άμεσες και τολμηρές τομές" σημείωσε ο Γ. Πανούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, κατηγόρησε τη ΝΔ για την καθυστέρηση υποβολής της σχετικής πρότασης αναθεώρησης, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ για το "μποϊκοτάζ της διαδικασίας που αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό".
Επίθεση των ΑΝ.ΕΛ σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καταφέρθηκε κατά της ΝΔ αλλά με ακόμα πιο σκληρή γλώσσα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα εξουσίας πως "οδηγούν τον τόπο στον γκρεμό μια ώρα αρχύτερα, αντί να επιλέξουν το δρόμο της σύνεσης και της συσπείρωσης της χώρας".
"Οι μεν σπέρνοντας τον τρόμο, υποστηρίζουν έμμεσα "Εμείς ή τα τανκς", όπως πριν από σαράντα χρόνια - και από την άλλη οι εκκολαπτόμενοι μάγοι των παροχών και των υποσχέσεων, που συνεχίζουν την πολιτική του "Λεφτά υπάρχουν" και των δανεικών, αρνούμενοι να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες στο όνομα των επόμενων γενεών, ανοίγουν την κερκόπορτα για τον αφανισμό μας" υποστήριξε η κα Τσαρουχά. 'Άλλο τόσο, κατηγόρησε την ΝΔ πως, "ενώ είχε την ευκαιρία δεν έκανε τις αλλαγές που έπρεπε", ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως "έχει σκοπό να καταλάβει τα "Θερινά Ανάκτορα" - και με τους αριστερούς λεονταρισμούς του, δεν αντιλαμβάνεται ότι οι δανειστές είναι όλο και πιο εξασφαλισμένοι από το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας".
Διαφορετική υπήρξε η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για συστηματική παραβίαση του συντάγματος, και υποστηρίζοντας πως επέλεξε να φέρει τώρα την πρόταση της αναθεώρησης, "προκειμένου να εξασφαλίσει λίγες ακόμα μέρες στην εξουσία".
Θετική ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών
Θετική υπήρξε η ψήφος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών: Η Θεοδώρα Τζάκρη αναγνώρισε την αναγκαιότητα κατάργησης του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, και πρότεινε με τη σειρά της την θέσπιση ορίου ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, ισχυρές συνταγματικές διασφαλίσεις του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, την δυνατότητα ακύρωσης νομοσχεδίου μέσω της συντεταγμένης κινητοποίησης πολιτών (με συλλογή εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών) κ.ά.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, ζήτησε να μην υποτιμάται η συνταγματική παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης, αλλά παράλληλα τόνισε πως "κάποιοι θεσμοί μας, όπως ορίζονται από το Σύνταγμά μας, δεν οικοδομήθηκαν αρκετά ισχυρά για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ άλλους τους αφήσαμε να απολέσουν εν μέρει το κύρος τους, γιατί δεν τους θωρακίσαμε όσο έπρεπε".
"Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα Σύνταγμα που θα ωρά το αύριο και θα ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας, ιδίως των αδυνάτων, ενισχύοντας τις προοπτικές της για το μέλλον" ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.