"Θα βοηθούσε αν, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βελτιώνονταν σε αυτήν”, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα
“Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους, παρά να προσπαθήσει να τους πείσει”, αναφέρει σε δημοσίευμά της με το χαρακτηριστικό τίτλο "Το κλίμα πανικού επιστρέφει στην Ελλάδα" (Greece Revisits the Panic) η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και στηλιτεύοντας τόσο τη στρατηγική της κυβέρνησης, όσο και τη ρητορική της αντιπολίτευσης.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή αποτελεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, “μία πρώτη κίνηση για την εξουδετέρωση του όλο και πιο δημοφιλούς ακραίου αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται να ακυρώσει επίπονες μεταρρυθμίσεις και να αναγκάσει τους δανειστές να δεχθούν μεγαλύτερα κουρέματα του ελληνικού χρέους”. Εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα, “ο κ. Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα διατηρήσουν την όχι δημοφιλή κυβέρνησή του στην εξουσία, αντί να ρισκάρουν περαιτέρω χάος παραχωρώντας στο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία για τις διαπραγματεύσεις”, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για μία στρατηγική που ακολουθούν σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί (συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού), καθώς σχεδόν κανείς “δεν έχει μπει στον κόπο να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους για τα οφέλη της ανάληψης επίπονων μεταρρυθμίσεων σήμερα με αντάλλαγμα ταχύτερη, βιώσιμη ανάπτυξη αύριο”.
Κατηγορεί εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι επιρρίπτει τις ευθύνες για τα διόλου δημοφιλή μέτρα λιτότητας στους ξένους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατανόηση μεταξύ των ψηφοφόρων για το γεγονός ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η Ελλάδα, όπως αναφέρεται.
Και, όπως σημειώνεται στο τέλος του άρθρου, ο Σταύρος Δήμας μπορεί τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των 180 βουλευτών που χρειάζονται για την εκλογή του, όμως οι επενδυτές θα θυμούνται πόσο κοντά ήταν οι εκλογές. “Πριν κανείς μεμφθεί την αστάθεια των Ελλήνων ψηφοφόρων, δείτε αυτό το επεισόδιο αντίθετα σαν μία προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν η πολιτική τάξη επιχειρεί να επιβάλει στους ψηφοφόρους πολιτικές χωρίς να κάνει τη δύσκολη δουλειά, να τους πείσει. Θα βοηθούσε αν, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βελτιώνονταν σε αυτήν”.