Economist: Ο Σαμαράς έχει ήδη χάσει το στοίχημα

"Το πλάνο του να βγάλει πρόωρα την Ελλάδα από το μνημόνιο κατέρρευσε"

Επιδέξιο τακτικιστή που όμως έχει χάσει το στοίχημα χαρακτηρίζει ο Economist τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού περιοδικού, το πλάνο τού πρωθυπουργού να βγάλει πρόωρα την Ελλάδα από το μνημόνιο κατέρρευσε όταν οι αγορές αντέδρασαν άσχημα ωθώντας τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων πάνω από το 9%.

«Η προεδρική εκλογή», συνεχίζει ο Economist, «είναι ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα. Εάν απορριφθεί η υποψηφιότητα Δήμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ μπορεί μετά βίας να μπει στη Βουλή».

Ο Economist αναλύει του συσχετισμούς εξηγώντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 155 έδρες και μπορεί να υτολογίζει σε ακόμη 18 ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές που πιθανώς πισθούν να στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης. Για να εκλεγεί όμως Πρόεδρος, λένε οι Βρετανοί, θα πρέπει να «αποστατήσουν» βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη Δημοκρατική Αριστερά.

«Το κίνητρο που τους δίνεται για να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι ισχυρό» σημειώνει το περιοδικό, «γιατί πιθανότατα θα χάσουν την έδρα τους στις επερχόμενες εκλογές, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να πέσουν κάτω από το όριο του 3% και να μην μπουν στη Βουλή».

Κλείνοντας, το άρθρο επισημαίνει πως «οι πιστωτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας από το Βερολίνο ως τις Βρυξέλλες, παρακολουθούν με νευρικότητα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι με την επιλογή αυτού του υποψηφίου (σ.σ. του Σταύρου Δήμα), ο κ. Σαμαράς έχει ήδη πετάξει λευκή πετσέτα».