“Σενάρια εκτός εποχής” τα δημοσιεύματα για έξοδο από το ευρώ

Στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του στη ΝΕΡΙΤ.

“Το πρώτο ζήτημα ήταν να βοηθήσει το SPD με τους βουλευτές του στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ώστε να εγκριθεί πριν τα Χριστούγεννα η παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες για τεχνικούς λόγους και η μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή, μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής”, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, ήταν πάρα πολύ θετική.

“Μιλήσαμε για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας, για τη διμερή συνεργασία, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, για την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”, ανέφερε ακόμα ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή έρχεται “ως η φυσιολογική συνέχεια της συζήτησης που είχα χθες με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος νομίζω ότι επιβεβαίωσε με τον πιο καθαρό τρόπο την απόφαση του Eurogroup, η οποία στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα στην Ελλάδα, ένα μήνυμα πως μπορούμε να βαδίσουμε συντεταγμένα προς την έξοδο από το μνημόνιο και προς την αλλαγή σελίδας”.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των εξελίξεων εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κύκλοι της Αντιπροεδρίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τα οποία επανέρχονται στον γερμανικό Τύπο, απέρριπταν οποιαδήποτε συζήτηση κάνοντας λόγο για “σενάρια εκτός εποχής”, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χώρα μπορεί να καταστραφεί, να ζήσει συνθήκες ερήμωσης ακόμη και σε πέντε μέρες, ακόμη και εντός Ευρωζώνης, εάν απομακρυνθεί από την αρχή της αιρεσιμότητας (conditionality) που διέπει τη σχέση της με την Ευρώπη.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ακόμη ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουν κάποιοι ότι οι εταίροι θα τους χαριστούν, αν αθετήσουν τις συμφωνίες και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορεί κάποιοι να έχουν το βάρος της αλήθειας και κάποιοι άλλοι την ελευθεριότητα του ψέματος”, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, η έκβασή τους θα κριθεί προεκλογικά και όχι με τα δεδομένα των σημερινών δημοσκοπήσεων.

“Η πολιτική αστάθεια προκύπτει από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποκτά την δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές”, δήλωναν χαρακτηριστικά κύκλοι της αντιπροεδρίας, αναφερόμενοι στο κλίμα που μεταφέρεται στον διεθνή Τύπο, αλλά και στις αγορές.