Η πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.
Η στάση πάντως του Βερολίνου επ' αυτού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, είναι ότι οι εθνικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση μιας χώρας και αν από αυτές προκύψει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, “τότε θα πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτό”.
Πριν από τη συνάντηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα, και πρόσθεσε ότι το Eurogroup έχει δηλώσει διατεθειμένο, σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, να διαθέσει προληπτική πιστωτική γραμμή.
"Αυτό όμως είναι ένα βήμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο και οι μέχρι τώρα επιτυχίες είναι ενθαρρυντικές για όλους ώστε να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και έκανε λόγο για μεγάλα βήματα προόδου που πέτυχε η Ελλάδα. Τόνισε δε ότι ο δρόμος της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων ήταν επώδυνος, αλλά ο σωστός.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, εξηγώντας ότι η απόφαση για επιτάχυνση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ελήφθη προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση και, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης, η κυβέρνηση να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτη προκειμένου να επιτύχει την απογείωση της ελληνικής οικονομίας.
"Οι εταίροι γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει στην πρόκληση της επόμενης μέρας, της ημέρας μετά το μνημόνιο", επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως "η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της δύσκολα χρόνια, τα χρόνια αυτά είναι επιτυχημένα, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους", και συνέχισε: "Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά και όσον αφορά στους δημοσιονομικούς δείκτες σε καλύτερη θέση από αυτή που θεωρούσαν δυνατή οι περισσότεροι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή, ήταν ένας κουραστικός δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει".
Όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για παράταση δύο μηνών στο τρέχον πρόγραμμα, σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα φέρει το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση.
"Συζητήσαμε και στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουμε μια προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος", ανέφερε ακόμα, και διεμήνυσε: "Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτό το δρόμο, αλλά πιστεύω ότι οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί είναι ενθαρρυντικοί για όλους, για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας".
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "είναι σε θέση να κατανοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε τις επιτυχίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί είναι η καθοριστική προσωπικότητα του Εurogroup, που είναι το κρίσιμο όργανο για τα θέματα αυτά".
Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας, αναγνώρισε ότι υπάρχει το μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα, που είναι και ο λόγος που επιταχύνεται η διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, "προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας, 18 μήνες, μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία".
Εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα συμπεράσματα του Εurogroup της Δευτέρας. "Το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχουμε την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το καθεστώς της πιστωτικής γραμμής, ενός θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες", τόνισε, προσθέτοντας πως ο Γερμανός υπουργός είναι ο πιο έγκυρος συνομιλητής που θα μπορούσε να έχει γύρω από τα θέματα αυτά.