Κατά 60% δεν εκλέγεται Πρόεδρος, λέει ιαπωνικός οίκος

Πριν από έναν μήνα, έδινε περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου

Την αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, βλέπει ως πιθανότερο σενάριο, ο ιαπωνικός οίκος Nomura, δίνοντας 60% πιθανότητες στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει περισσότερες από 155 ψήφους στην πρώτη κιόλας ψηφοφορία, αυτό όμως δεν εγγυάται τους 180 που θα χρειάζεται κατά την τρίτη και τελική ψηφοφορία.

Η Nomura, ερμηνεύει την απόφαση Σαμαρά για επίσπευση των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής, ως ανάγκη και όχι ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση αισθάνεται τη βεβαιότητα πως έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180.

Αναλύοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο ιαπωνικός οίκος αναφέρει ότι με την κίνησή της αυτή, πρώτον, αυξάνει την πίεση στους βουλευτές πολλώ δε μάλλον τώρα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεύτερον αυξάνει την πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Η Nomura επισημαίνει ακόμη ότι με τη διαδικασία αυτή, η συγκυβέρνηση αποφεύγει να ψηφίσει τώρα νέα μέτρα και επιπλέον περιορίζει τον χρόνο που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σχηματίσει περαιτέρω συμμαχίες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ίδιος οίκος έδινε πριν από έναν μήνα, περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.