Δεν αποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, την κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές (έξι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ και η ανεξάρτητη Ραχήλ Μακρή) και η οποία θα επέτρεπε στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και σε άλλους υπόδικους κρατουμένους να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστημιακές σχολές στις οποίες έχουν περάσει, φορώντας συσκευές γεω-εντοπισμού (τα λεγόμενα “βραχιολάκια”).
Το κείμενο της τροπολογίας ανέφερε ότι “οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατουμένους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί”. Το αίτημα για χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το κείμενο, μπορούσε να απορρίπτεται μόνο κατ’ εξαίρεση, “σε περιπτώσεις όπου η απόρριψη αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα, επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται στην απορριπτική απόφαση και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό. Τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να είναι μόνον το γεγονός της υποδικίας ή της καταδίκης για συγκεκριμένο αδίκημα”. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας, ο κρατούμενος θα είχε δικαίωμα να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας.
Ωστόσο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε την τροπολογία, εμμένοντας στην κυβερνητική πρόταση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ο κ. Αθανασίου κάλεσε τους γονείς του Νίκου Ρωμανού, τους νομικούς παραστάτες του ή και ειδικούς που θα του παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη να τον πείσουν ώστε να αντιληφθεί πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και να επιλυθεί η υπόθεσή του.
Αφού ο κ. Αθανασίου επανέλαβε με κατηγορηματικότητα ότι τον δεσμεύει το νομοθετικό πλαίσιο για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πλην αυτής που σήμερα φέρνει στη Βουλή και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία τώρα, ενημέρωσε το Σώμα πως παρακάλεσε προσωπικά για την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι. "Τα άλλα δε γίνονται. Είναι κατάλυση όλου του δικονομικού συστήματος και του κράτος δικαίου", είπε συμπερασματικά για τα όσα προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για νομοθέτηση.
Καθώς δε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, επέμεινε να εξηγήσει ο υπουργός αν θα μπορέσει ο κρατούμενος να κάνει χρήση του δικαιώματος για ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πως αφορά τον Ρωμανό, προσθέτοντας πως απαιτείται κρίση του Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση. "Αυτό λέει ο νόμος, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το νόμο τώρα", είπε.
Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή πως αν επιτραπεί στον πελάτη του να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του με τη χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, τότε θα σταματήσει την απεργία πείνας. Ωστόσο, η απόρριψη του αιτήματος αυτού δημιουργεί νέα δεδομένα, με τον κ. Ραγκούση μάλιστα να προειδοποιεί ότι ο Νίκος Ρωμανός θα ξεκινήσει και απεργία δίψας, η οποία θα θέσει τη ζωή του σε σοβαρότατο κίνδυνο.
Νέα τροπολογία
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε ανοικτός να μελετήσει την νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, με πρωτοβουλία του Γιαννη Πανούση, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.
Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.