Στις 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί για τη διαδικασία προεδρικής εκλογής.
Η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί 200 ψήφους για την εκλογή του Προέδρου. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, όπου πάλι απαιτείται η συγκέντρωση 200 ψήφων, ενώ η τρίτη και τελευταία πραγματοποιείται κι εκείνη πέντε ημέρες αργότερα - αλλά με 180 ψήφους να απαιτούνται για την εκλογή.
Πρακτικά η Βουλή δεν κλείνει για τα Χριστούγεννα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, ενώ η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε ένα πρόσωπο και δεν εκλεγεί Πρόεδρος μετά και την τρίτη ψηφοφορία, τότε οδηγούμαστε σε διάλυση της Βουλής και σε εθνικές εκλογές.
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος.
Στη συνέχεια αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.