Καταργούν τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπ. Εξωτερικών;

Το ζήτημα ενδεχόμενης κατάργησης της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών από την κυβέρνηση φέρνουν στο φως με ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Τριανταφύλλου, Νίκος Μιχαλάκης και Αλέξης Μητρόπουλος.

Οι βουλευτές επικαλούμενοι δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση στις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων για κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, έχει καταθέσει σχέδιο οργανογράμματος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βάση το οποίο η Μεταφραστική Υπηρεσία καταργείται.

Οι τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η μεταφραστική υπηρεσία λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια, στελεχώνεται από 168 ενεργούς εξωτερικούς συνεργάτες μεταφραστές οι οποίοι έχουν οριστεί κατόπιν εξετάσεων και έχουν πολυετή εμπειρία, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθούς, ασφάλιση και επιδόματα - αντιθέτως τον ενισχύουν με ένα ποσοστό κρατήσεων σχεδόν 40% επί των αμοιβών τους -, έχει παράξει και συνεχίζει να παράγει με επαγγελματική συνέπεια ένα σημαντικό και έγκυρο μεταφραστικό έργο.

"Μια τέτοια απόφαση θα παραδώσει τη μετάφραση εμπιστευτικών εγγράφων που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων πολιτών - πιστοποιητικά, κείμενα οικονομικά, νομικά κ.λπ. - στο ελεύθερο εμπόριο, δηλαδή σε δικηγόρους και ιδιώτες μεταφραστές με αμφίβολα προσόντα και με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Πέραν τούτου, 168 οικογένειες θα βρεθούν στο "δρόμο", με εργαζόμενους που ηλικιακά δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε την ευκαιρία να ξαναρχίσουν από το μηδέν" επισημαίνει οι βουλευτές.