Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη, δημιουργώντας ίσως και μέτωπο με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως την Ισπανία, εμφανίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Σκάι ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τον ακρωτηριασμό της με μια ενδεχόμενη εκδίωξη της Ελλάδας εξαιτίας διαφωνιών, όπως δεν το ρίσκαρε και στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη και η επικείμενη προεδρική εκλογή, δεν ξεκαθάρισε ωστόσο τις θέσεις του, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών, εξαιτίας της μη απόκτησης αυτοδυναμίας έπειτα από ενδεχόμενες εκλογές, λέγοντας πάντως πως δεν θα συνεργαστεί με εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνεργασίας με μια νέα παράταξη, πιθανώς αυτή που μπορεί να δημιουργήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τον πρώην πρωθυπουργό βαραίνουν πολλές αμαρτίες για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συνεργασία.
"Βρισκόμαστε ήδη σε διαπραγμάτευση"
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε ότι διανύουμε περίοδο διαπραγματεύσεων, εξηγώντας πως η κυβέρνηση δεν έχει "κόκκινες γραμμές", ούτε επίδικο διαπραγμάτευσης. "Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι;" αναρωτήθηκε.
Μίλησε παράλληλα για τη συνάντηση των στελεχών του κόμματός του Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού με επενδυτικό όμιλο στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε στο τραπέζι για να δώσει εξετάσεις αλλά για να συζητήσει.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των επενδυτικών fund έχει ήδη ξεκινήσει. "Έχουμε κάθε λόγο να συζητάμε με εξωθεσμικούς παράγοντες", είπε. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επενδύσουν στην Ελλάδα, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας και μία βιώσιμη λύση στο χρέος.
Είπε παράλληλα αναφορικά με τη στάση που ο ίδιος θα κρατήσει σε διαπραγματευτικό επίπεδο με τους εταίρους, ότι δεν είναι πιο "τσαμπουκαλής" από τον σημερινό πρωθυπουργό, έχει όμως διαφορετική στρατηγική.
"Δεν θα κάνω τη χάρη στη Μέρκελ"
Αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την υλοποίηση του προγράμματός του, μοιάζει να αποτελεί μια ενδεχόμενη αρνητική στάση της Ευρώπης και κυρίως της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Στο ενδεχόμενο εκείνη να αρνηθεί ρητά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αν εκείνος βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκελαρίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην Ευρωζώνη. [...] Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα και χώρες με λιγότερα δικαιώματα. Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κ. Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επιπλέον για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη. "Αν στην Ελλάδα και στην Ισπανία ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έρθουν κυβερνήσεις που πουν ότι σταματούμε τα ατελέσφορα και αδιέξοδα προγράμματα της λιτότητας, η κ. Μέρκελ τι θα κάνει;" αναρωτήθηκε. "Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
"Ο Σαμαράς διεκδικεί την αποστασία βουλευτών"
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρική εκλογή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις 180 ψήφους που χρειάζεται, θα πρέπει να υπάρξουν αποστασίες από άλλα κόμματα, και έκανε λόγο για κλίμα φημών και εκβιασμών που τραυματίζει τη δημοκρατία.
"Ο κ. Σαμαράς εδώ και τέσσερις μήνες διεκδικεί την αποστασία βουλευτών", σχολίασε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας πως αν επιμείνει σε αυτήν τη λογική, τότε ακόμα και αν καταφέρει μία "πύρρειο νίκη", βρίσκοντας τους 180 βουλευτές, "θα έχει την τύχη του κ. Παπανδρέου". Σημείωσε εξάλλου πως ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα μίας "έντιμης εξόδου", δια της προσφυγής στις κάλπες.
Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι. "Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς", υποστήριξε
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας "είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ, έχουμε ένα ιδιωτικό χρέος που δεν υπήρχε πριν τώρα είναι όσο περίπου ένα ΑΕΠ... που έχει να κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία και ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ασταθές και δίνουν τα πάντα όλοι προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, κι από αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε". Παρατήρησε μάλιστα ότι "οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα, όσο αυτό το πραγματικό πρόβλημα δεν λύνεται".