Τσίπρας: Ο Σαμαράς διεκδικεί αποστασίες βουλευτών

“Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση. Διαπραγματεύεσαι όταν έχεις κόκκινες γραμμές. Διαπραγματεύεσαι όταν έχεις επίδικο διαπραγμάτευσης. Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι;”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

“Στην πραγματικότητα, είμαστε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου έργου. Στην αρχή η ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει ότι έχει κόκκινες γραμμές και κάνει το λιοντάρι. Στην πορεία διαπιστώνουμε ότι η τρόικα είναι σκληρή και ανάλγητη. Στη συνέχεια διακόπτονται οι συνομιλίες και κάθε φορά διαμορφώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας. Το οποίο δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά τον ελληνικό λαό και εμάς, και στο τέλος βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές στην ίδια οπισθοχώρηση, άτακτη υποχώρηση, πολλές φορές και αυτογελοιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τη σκληρή στάση που κρατάει η τρόικα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως από την πλευρά της τρόικας υπάρχει πλήρης συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο, όμως “ο δικός της στόχος, που είναι η εσωτερική υποτίμηση, η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας, είναι η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου, επιτυγχάνεται”.

"Ο Σαμαράς διεκδικεί την αποστασία βουλευτών"

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρική εκλογή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις 180 ψήφους που χρειάζεται, θα πρέπει να υπάρξουν αποστασίες από άλλα κόμματα, και έκανε λόγο για κλίμα φημών και εκβιασμών που τραυματίζει τη δημοκρατία.

“Ο κ. Σαμαράς εδώ και τέσσερις μήνες διεκδικεί την αποστασία βουλευτών”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας πως αν επιμείνει σε αυτήν τη λογική, τότε ακόμα και αν καταφέρει μία “πύρρειο νίκη”, βρίσκοντας τους 180 βουλευτές, “θα έχει την τύχη του κ. Παπανδρέου”. Σημείωσε εξάλλου πως ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα μίας “έντιμης εξόδου”, δια της προσφυγής στις κάλπες.

"Απολύτως αναλώσιμοι Σαμαράς και Βενιζέλος"

“Βλέπει λοιπόν η τρόικα ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά τελειώνει. Για την τρόικα οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς”, υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας “είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ, έχουμε ένα ιδιωτικό χρέος που δεν υπήρχε πριν τώρα είναι όσο περίπου ένα ΑΕΠ... που έχει να κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία και ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ασταθές και δίνουν τα πάντα όλοι προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, κι από αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε”. Παρατήρησε μάλιστα ότι “οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα, όσο αυτό το πραγματικό πρόβλημα δε λύνεται”.

"Σκουπίζουν το τραπέζι"

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση βλέπει ότι ο πολιτικός χρόνος της τελειώνει, οπότε σπεύδει να “σκουπίσει το τραπέζι”, δηλαδή “όλα όσα είναι να τα πάρει, να τα πάρει τώρα”. Και θέλει, συνέχισε, “είτε να ενσωματώσει τον επόμενο είτε να καθυποτάξει τον επόμενο. Αυτό έκανε και με τον κ. Σαμαρά. Θυμηθείτε πριν και τον Νοέμβρη του '11, έλεγε σκληρά πράγματα για τη Γερμανία για το μνημόνιο. Πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας, της πολιτικής, εδώ υπάρχει ένα βαθύ ηθικό ζήτημα. Η κρίση αυτή είναι πρωτίστως ηθική κρίση. Και αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αρχή, καμία δέσμευση, και το πολιτικό σύστημα είναι πλήρως διάτρητο και ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πολιτικοί, οι πολιτικές δυνάμεις θα μένουν σταθεροί στις αρχές τους, τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα... Τότε η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα θα είναι μια σκοτεινή ημέρα αυτοί που θα ανακάμψουν θα είναι αυτοί που είναι μεταξύ Κορυδαλλού και περιστυλίου της Βουλής. Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό”.

Σε ό,τι αφορά την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, υπογράμμισε: “Δεν θα ισχυριστώ ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος η τσαμπουκαλής. Αυτό που θα ισχυριστώ είναι ότι έχω διαφορετική στρατηγική”.

"Υπάρχει πλάνο Α"

Αναφορικά με το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εξήγησε: “Υπάρχει πλάνο Α. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια καμπή, μια ποιοτική καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και εκφώνησε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ένα πρόγραμμα είναι μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας. Αν δεν υπάρξει το πρώτο διάστημα ευτυχής κατάληξη στην διαπραγμάτευση, εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και θα συνεχίσουμε. Εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι αυτό το πρόγραμμα”.

Σχετικά με τη επίσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο. Τόνισε πως “δεν πήγαμε εκεί για να δώσουμε εξετάσεις, αλλά να συζητήσουμε, και πήγαμε γιατί θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει, άρα έχουμε κάποιο λόγο να συζητάμε και με τους θεσμικούς και με τους εξωθεσμικούς παράγοντες”. Όπως διευκρίνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επενδύσουν στην Ελλάδα, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας και μία βιώσιμη λύση στο χρέος.

"Δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στη Μέρκελ"

Ερωτηθείς σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε: “Εγώ δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκελαρίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην Ευρωζώνη. Η κ. Μέρκελ είναι μία από τις 28. Υπάρχουν άλλοι 28 αρχηγοί κρατών. Κάποια στιγμή πρέπει αυτό να σταματήσει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στην Ευρωζώνη, και δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα και χώρες με λιγότερα δικαιώματα. Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κ. Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι”.

“Αν στη Ελλάδα και στην Ισπανία ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αλλαγή συσχετισμών και έρθουν κυβερνήσεις που πουν ότι σταματούμε τα ατελέσφορα και αδιέξοδα προγράμματα της λιτότητας, η κ. Μέρκελ τι θα κάνει; Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του σύμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει”, ανέφερε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

"Θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης;"

“Τι μας λένε δηλαδή; Πως προκείμενου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης;”, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η διαφορά σήμερα σε σχέση με το 2012 είναι ότι το διεθνές κλίμα έχει μεταστραφεί για την Ελλάδα. “Σήμερα το κυρίαρχο θέμα δεν είναι οι τεμπέληδες και οι διεφθαρμένοι Έλληνες, αλλά τα θύματα μιας πολιτικής παράλογης και άδικης. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπεται όχι μόνο στην Ευρώπη και στο νότο, εκπέμπεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, σημείωσε, και αναφέρθηκε σε άρθρα των Financial Times που δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του για το χρέος.

Υποστήριξε εξάλλου πως το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα θα ήταν να αποδεχθεί ότι θα συνεχίσει να είναι για πολλά ακόμα χρόνια “πειραματόζωο”, ένα καθεστώς “μεταδημοκρατίας, δικτατορίας των αγορών”.

“Εκ των υστέρων μάθαμε ότι στη σύνοδο Κορυφής που έγινε ένα χρόνο μετά, και το μαρτύρησε η κ. Μέρκελ, Ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, 'κλάφτα Χαράλαμπε'... Δεν θα υπήρχε Ευρωζώνη. Όταν είπε η κ. Μέρκελ ότι εμείς σώσαμε την Ελλάδα για να διατηρηθεί το ευρώ στη θέση του. Ας τα αφήσουμε όμως αυτά. Είναι μια συζήτηση που μας υπερβαίνει και ανατροφοδοτεί τα σενάρια του τρόμου. Καταλαβαίνω ότι είναι το επιχείρημα της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει άλλο παρά μόνο το επιχείρημα της μεταφυσικής, της τρομολαγνείας, της τρομοκρατίας, όμως να σας πω κάτι: Όλα είναι πιθανά σε αυτή ζωή και όλα, ακόμα και την απόφαση της Γερμανίας να βγει από το ευρώ, θα πρέπει να εξετάζουμε. Όμως δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε βάσει του τρόμου”.