Τσίπρας: Για τα εθνικά θέματα υπάρχει συναίνεση και ομοψυχία

“Εξαιρετικά αρνητική” εξέλιξη χαρακτήρισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία, με τις κινήσεις του πλοίου Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα εθνικά θέματα.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως, ως θέμα αρχής, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται εκτός της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και ζήτησε να αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Διευκρίνισε, δε, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν αποκλειστικά και μόνο τα εθνικά θέματα.

Εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό του αναφορικά με την επικείμενη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όχι για την ουσία του ως εργαλείου διαλόγου, αλλά για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία αυτό θα διεξαχθεί, "δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά".

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

Μάλιστα, ανέφερε πως η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα βοηθά προς την κατεύθυνση μίας εθνικής συναντίληψης για τα θέματα αυτά