Για το δρόμο που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα στη χώρα όπως για παράδειγμα οι Τράπεζες και τη στάση απέναντι στους ξένους δανειστές έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
"Η πολιτική της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι πάνω από τις αγορές και πάνω από τις Τράπεζες. Θα διεκδικήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ασφαλώς θα προχωρήσουμε σε εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των Τραπεζών", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Δίκτυο Οικονομολόγων και ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Ερευνας (ΜΑΧΩΜΕ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι "δέσμια" των αγορών και "παραδίδει τα πάντα στους πιστωτές, δίνει γη και ύδωρ πριν, βεβαίως, γρήγορα, όπως φαίνεται, παραδώσει σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς". Προέβλεψε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, μετά το "ναυάγιο του Παρισιού", όπως είπε, και την "παράδοση της κυβέρνησης".
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "είναι ενωμένος και αποφασισμένος στη βάση των συνεδριακών του θέσεων, στη βάση του προγράμματος, που συλλογικά έχει διαμορφωθεί, και αυτό το πρόγραμμα εμείς θα το τηρήσουμε μέχρι τέλους". Χαρακτήρισε "φαντασιώσεις κατεστημένων κύκλων" τα περί μεταβατικής κυβέρνησης και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμιά βάση για εθνική συνεννόηση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει απλώς το προβάδισμα, αλλά και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, που ήταν ομιλητής στην ίδια εκδήλωση, επισήμανε:
"Η ύφεση τελειώνει αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη δυναμική. Αρα έχουμε δύο επιλογές: Η πρώτη να συνεχίσουμε στην πορεία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα η οποία είναι μια πορεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν θα μειωθεί η ανεργία, δεν θα έχουμε δυναμική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο.
Η δεύτερη επιλογή είναι μια ριζοσπαστική λύση, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει δυναμική διευθέτηση του χρέους, άρση της λιτότητας, δημόσιες Τράπεζες, παρέμβαση για ανακούφιση της ανεργίας κι ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εγώ προτείνω τη δεύτερη. Δεν θα είναι εύκολη. Θα υπάρχουν τριβές, θα υπάρξουν συγκρούσεις, απειλές και εκβιασμοί και με το θέμα του νομίσματος και με το θέμα της συμμετοχής στην Ε.Ε. αλλά όλες αντιμετωπίζονται".
Για την κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι "επιχείρησε να πάρει μια πιο σκληρή στάση γιατί καταλαβαίνει ότι εκλογικά δεν την παίρνει να εμφανιστεί με νέα μέτρα. Οι βουλευτές της τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα γυρίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα πουν ότι θα περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Και διαπίστωσε η κυβέρνηση ότι οι δυνάστες είναι ακόμα σκληρότεροι. Δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω και θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, ο οποίος θα είναι επώδυνος για την Ελλάδα. Φάνηκε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει να δείξει ούτε στρατηγική, ούτε πρόγραμμα, παραπαίει".
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο δικηγόρος Θέμης Τζήμας και ο φυσικός-συγγραφέας Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.