Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις "υποσχέθηκε" η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, αμέσως μετά την κατάθεση της στον εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας βουλευτών με στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί ως μάρτυρες τον υπουργό Νότη Μηταράκη και τον βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ στην πορεία της έρευνας θα κληθεί και ο Γιώργος Σούκουρης, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην έρευνα, καθώς φέρεται να είναι εκείνος που έκανε την πρόταση στη βουλευτή.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζητεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.
Η Σταυρούλα Ξουλίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε στον εισαγγελέα για συγκεκριμένα πρόσωπα και εμφανίστηκε βέβαιη ότι έχουν πλησιάσει και άλλους βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής φέρεται να περιέγραψε στον εισαγγελέα τον τρόπο που την προσέγγισε ο Γ. Σούκουρης τον περασμένο Μάρτιο. Από τον Ιούνιο και μετά πύκνωσαν, όπως ισχυρίζεται, οι επικοινωνίες και από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη έγινε η πρώτη κρούση για τα χρήματα. Ένα από τα μηνύματα που έλαβε, όπως είπε, ανέφερε "μια ευκαιρία έχεις στη ζωή σου", προτρέποντάς να την να πάρει τα χρήματα.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, πριν από λίγες μέρες, όταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πλησίασαν βουλευτή του κόμματός του για να τον δωροδοκήσουν, φέρεται να κατέθεσε ότι ο Γ. Σούκουρης της έστειλε στις 20/11 μήνυμα "1-0. Ο Μελάς τα πήρε. Θυμάστε τι σας έλεγα;". Η βουλευτής κατέθεσε στον εισαγγελέα σε φωτοτυπίες όλα τα μηνύματα που έχει ανταλλάξει με το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω Facebook.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, και σε μια από αυτές ο Σούκουρης φέρεται να της είπε "σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες", αναφέροντας δύο ηχηρά ονόματα. Τότε γίνεται και προσπάθεια, όπως είπε, να κλειστεί ραντεβού. Σε ερώτηση του εισαγγελέα γιατί δεν τα κατήγγειλε νωρίτερα όλα αυτά, η μάρτυρας φέρεται να απάντησε ότι η αστυνομία θα ενημέρωνε τον υπουργό και εκείνος την κυβέρνηση. Κλείστηκαν δυο ραντεβού στο γραφείο της, το οποίο, όπως λέει, είχε παγιδευτεί με κάμερες, αλλά ο Σούκουρης τελικά της ζήτησε να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο, με αποτέλεσμα το ραντεβού να μη γίνει ποτέ.
Η Σταυρούλα Ξουλίδου μετά την κατάθεσή της στον εισαγγελέα δήλωσε: "Έδωσα στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν την καταγγελία μου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μου. Υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν μίλησα νωρίτερα. Είναι άριστες οι σχέσεις μου με τον Π. Μελά. Είναι καλός συνάδελφος. Προσπάθησα να τον προστατέψω. Δεν έπρεπε να ειπωθεί τίποτα και λόγω του συνεδρίου. Εάν μπόρεσαν και πλησίασαν εμένα πιστεύω ότι πλησίασαν και άλλους".
Η σύζυγος του Πάνου Καμμένου και δικηγόρος, Έλενα Καμμένου, που τη συνόδευε, δήλωσε: "Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει στη διάθεση του τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά. Είναι μεσάζων και μεσολαβητής μιας πολιτικής συμφωνίας και αναζητούμε τον ηθικό αυτουργό. Η μάρτυρας κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα".
Αμέσως μετά τη Σταυρούλα Ξουλίδου, κατέθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος νωρίτερα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Μελάς βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε: "Εγώ κατέθεσα ότι είναι αισχρό, βρώμικο και κακοήθες ό,τι καταγγέλλεται σχετικά με χρηματισμό μου. Στη ζωή μου έχω υπάρξει διαχρονικά έντιμος. Παρακάλεσα να ελεγχθούν όσα λέχθηκαν σε βάθος ώστε να βρεθούν οι σκοπιμότητες. Δεν με είχε ενημερώσει κανείς για τίποτα, ούτε η κ. Ξουλίδου που είχε την υποχρέωση να με ενημερώσει, αλλά πήγε κατευθείαν στην τηλεόραση”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος όταν είχε κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο στις 23 Οκτωβρίου κατέθεσε ότι βουλευτής του κόμματός του τού είχε καταγγείλει ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας του με τρία εκατομμύρια ευρώ για να αποχωρήσει από την παράταξη. Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο βουλευτής και ποιος επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, απάντησε ότι δεν έχει αρκετά στοιχεία για να καταθέσει ονόματα. Μάλιστα, τότε είπε στον εισαγγελέα ότι θα μιλήσει με το βουλευτή του και θα επανέλθει τις επόμενες ημέρες, κάτι που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο.
Εξάλλου, για το θέμα των καταγγελιών περί οργανωμένου σχεδίου δωροδοκίας βουλευτών θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τους βουλευτές επισημαίνει ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, για την προστασία και την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών.
“Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών από κόμματα και βουλευτές για οργανωμένο σχέδιο δωροδοκίας βουλευτών, με στόχο τον επηρεασμό της ψήφου των κατά την προσεχή προεδρική εκλογή. Οι καταγγελίες αυτές έδωσαν λαβή για σχόλια και συζητήσεις, που βλάπτουν το κύρος του βουλευτή και του κοινοβουλευτισμού”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του βουλευτές. “Η μέχρι τώρα έρευνα από τη Δικαιοσύνη, κατά πληροφορίες, ουδέν το ύποπτο κατέδειξε. Αυτό, όμως, ουδόλως μειώνει τις ζημιογόνες συνέπειες για τους παραπάνω θεσμούς, δεδομένου ότι άλλοι κακόβουλα μπορεί να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία το αποτέλεσμα της έρευνας και να μιλούν για κουκούλωμα και άλλοι να πιστεύουν ότι πρόκειται περί μεθοδευμένου σχεδίου εκφοβισμού ή και εκβιασμού βουλευτών”, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Όπως τονίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης, επιβάλλεται να συζητηθούν τα παραπάνω “ως μείζον θέμα που πλήττει τον κοινοβουλευτικό θεσμό και τους βουλευτές”.