Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά τις διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι όπου σύμφωνα δεν φαίνεται να επήλθε οποιαδήποτε συμφωνία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, σήμερα Πέμπτη στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Παρισιού δεν κατέληξε σε συμφωνία αν και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Πίσω από αυτή την στάση διαβλέπουν την πρόθεση του ΔΝΤ να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας η οποία ανέκαμψε και έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Στόχος είναι πάντα μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή σε κάθε περίπτωση πριν από την προεδρική εκλογή και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στις υποχρεώσεις της χώρας.
Η κυβέρνηση όμως λαμβάνει υπόψη της και την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή. Επίσης ότι έχει μπροστά της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μία δύσκολη συμφωνία θα επιβαρύνει το πολιτικό περιβάλλον με δεδομένο μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην θέση της για πρόωρες εκλογές.
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης με αρκετούς βουλευτές να μην αποκλείουν πλέον απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Είναι δε κοινή πεποίθηση ότι οι δανειστές δεν τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις με πρώτη την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι αρκετοί δε οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η τρόικα δεν διαπραγματεύεται απλώς με την κυβέρνηση αλλά στέλνει μηνύματα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.