Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά

“Ψήφο εμπιστοσύνης” στον Γκίκα Χαρδούβελη έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα και δε θα πρέπει να στοχοποιείται.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι πολύπλοκη και σύνθετη, επισημαίνοντας πως οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτέλεσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, με τη “στείρα” και “αντιπαραγωγική”, όπως τη χαρακτήρισε, εσωτερική κατάσταση, να δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές: Η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή η Ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση, και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η Ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, όπως υπογράμμισε.

“Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου”, διεμήνυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: Ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές πως "δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά", ενώ σχολίασε με νόημα πως "η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει", ενώ υπογράμμισε: "Ενώ η Ευρωζώνη ως ενιαία οικονομία αυτή τη στιγμή εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυθμού ανάπτυξης, η Ελλάδα ήδη από το γ’ τρίμηνο του 2014 έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς και αυτό είναι μια ένδειξη πάρα πολύ σοβαρή. Τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι όλα καλά αυτή τη στιγμή. Και επειδή κάποιοι παραξενεύονται και λένε 'μα έχουμε χάσει εισοδήματα, υπάρχει ανεργία, υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής', τους λέμε ναι, αυτό τώρα θα αρχίσει να φαίνεται στην πραγματικότητα της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη, του κάθε εργαζόμενου. Κα ιδίως αυτό θα φανεί με τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".