Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερε και ο ίδιος "ο χρόνος έχει πυκνώσει".
"Βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης προσπάθειας, διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ο χρόνος έχει πυκνώσει, στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι:
Ανέφερε ακόμη: "Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αλλά τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και για τα κόκκινα δάνεια που είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών που έχει γίνει, ο αγώνας για την προσέλκυση επενδύσεων, οι διεθνείς διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες και οι συμμαχίες γι αυτό, είναι φωτογραφίες ενός πολυμέτωπου αγώνα που κάνουμε. Αυτά γίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας. Για να βγει η χώρα από την κρίση και για να μη ξαναπέσει εξαρτάται από την παραγωγική ικανότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εν ολίγοις από την εξωστρέφεια. Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην καρδιά αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να κερδίζουν τα προϊόντα μας ξένες αγορές και να αντιμετωπίζουν τα ξένα προϊόντα εντός της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από τη κρίση και να φτιάξουμε τη Νέα Ελλάδα".
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.
"Οφείλουμε να ανασυγκροτήσουμε την σχέση του κράτους με τον επιχειρηματία, τολμούμε και έχουμε προχωρήσει μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες" ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά όπως και για την διευκόλυνση της φορολογίας. Επανέλαβε ότι στόχος και μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση και για την κοινωνία είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση απλοποίησε τις διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων ενώ εφαρμόζει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε πολλούς τομείς κατά τρόπο που βοηθά την άσκηση της επιχειρηματικότητας και την σχέση των επιχειρηματιών με την διοίκηση.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι αδιάκοπη η προσπάθεια για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά που είναι η προϋπόθεση για την επιχειρηματικότητα και ανέφερε ενδεικτικά: "Εξασφαλίσαμε 1,4 δισ. ευρώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργήσαμε σύστημα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αναδιαρθρώσαμε το νέο ΕΣΠΑ, ιδρύσαμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων". Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θεσπίζει κίνητρα για να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και για να βοηθήσει τις startups επιχειρήσεις ενώ προανήγγειλε ότι θα θεσπιστούν κίνητρα για να επιστρέψουν κεφάλαια που είχαν φύγει από την χώρα".
Υπογράμμισε ότι "για να είναι η ανάπτυξη βιώσιμη θα πρέπει να στηριχθεί στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση. Το μοντέλο της οικονομίας πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να μπει στον παγκόσμιο καταμερισμό ως παραγωγός και όχι μόνο ως καταναλωτής. Το κράτος πρέπει να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και να παρέχει καλές κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες παράλληλα με την ασφάλεια και την άμυνα. Το κράτος θα είναι δίπλα στους επιχειρηματίες και αρωγός και όχι απέναντί τους".