Κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται για τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων να μείνουν εκτός της διαδικασίας εμβολιασμού, διαβεβαίωσε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου, και ανακοίνωσε και πως “148 παιδίατροι πέφτουν στο πεδίο της μάχης”, προκειμένου να καλύψουν κενά που έχουν εντοπισθεί στο ΕΣΥ.
Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Καπερνάρος επικαλέστηκε δημοσιεύματα εφημερίδων και ανακοινώσεις των “Γιατρών του Κόσμου”, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση, αναγκάζονται να απευθυνθούν στις εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
“Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών μας”, απάντησε η υφυπουργός Υγείας, και πρόσθεσε: “Με πρόσφατο νόμο του κράτους (ν.4270/2014), παρέχεται πλέον φαρμακευτική περίθαλψη, (συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων) σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, ενώ με την κοινή υπουργική απόφαση της 28ης Ιουλίου του 2014 καθορίζονται και οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασής τους στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης”.
“Πρέπει να επισημανθεί, ότι βάσει της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται μόνο τα παιδιά και οι γονείς των παιδιών που έχουν ΑΜΚΑ - Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης”, απάντησε ο Β. Καπερνάρος.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχει νόμος και θεσμικό πλαίσιο για πρώτη φορά σ' αυτή τη χώρα, όπου όλοι οι ανασφάλιστοι μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμών των παιδιών των απόρων και ανασφάλιστων οικογενειών. Αυτό είναι σαφές”, επέμεινε η κ. Παπακώστα.
Η υφυπουργός Υγείας ανέφερε επίσης πως το υπουργείο έχει προβεί στη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη:
“Κατόπιν δικής μας εντολής, με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας έχει ζητηθεί από το ΠΑΣΤΕΡ η προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων για τις ανάγκες του υπουργείου. Το ΠΑΣΤΕΡ έχει προβεί σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, που έχουν κηρυχθεί άγονοι, και τώρα υπέβαλε αίτημα που έγινε δεκτό, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Είμαστε επομένως, σε πάρα πολύ καλό στάδιο της διαδικασίας” ανέφερε η κ. Παπακώστα. “Δεν φαντάζομαι εσείς, ότι ως νομικός θα παροτρύνατε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να πάει σε απευθείας ανάθεση, στη βάση της αναγκαιότητας... Προτιμήσαμε αντ΄αυτού τη διαδικασία, που σας είπα, χωρίς να έχουμε προσκόμματα στην ομαλή ροή των εμβολίων”, είπε η κ. Παπακώστα απευθυνόμενη προς τον βουλευτή.
“Επί επτάμισι λεπτά μάς εξηγούσατε για ποιον λόγο δεν έχετε μεριμνήσει για τον έγκαιρο εφοδιασμό και την πλήρη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων”, απάντησε ο Β. Καπερνάρος και αργότερα ανέφερε: “Θα κάνετε απευθείας ανάθεση για τα εμβόλια. Εδώ κάνετε εργολαβίες”.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Παπακώστα διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού στα σχολεία συνεχίζεται κανονικά και το προσεχές έτος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συνεδριάσει δύο φορές για την επικαιροποίηση του προγράμματός της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει εγκύκλιο για τον δωρεάν αντιγρυπικό εμβολιασμό των απόρων και ανασφάλιστων πολιτών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ ετοιμάζεται και εγκύκλιος για την ισότιμη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε πολίτη.
“Για τους εμβολιασμούς είναι απαραίτητοι παιδίατροι και έχουν φύγει οι περισσότεροι απ΄τους μισούς”, αντείπε ο Β. Καπερνάρος. “Οι άλλοι είναι στα δικαστήρια, την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητάει γιατρούς από την Ελλάδα με πολύ καλές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων ΠΕΔΥ, παρουσιάζονται ελλείψεις παιδιάτρων στις μονάδες στο Αίγιο, στη Λαμία, στη Λιβαδιά, στη Λάρισα, στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στα Γρεβενά και σχεδόν σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα που δεν υπάρχει παιδίατρος” ανέφερε ο βουλευτής.
“Πράγματι υπήρχαν ελλείψεις, διότι ασκήθηκε συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και επειδή κάποιοι γιατροί επέλεξαν το ιδιωτικό από το δημόσιο σύστημα υγείας”, απάντησε η Κατερίνα Παπακώστα και κατέληξε: “Τώρα όμως, 148 παιδίατροι πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Από τις 900 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ΠΕΔΥ), οι 148 αφορούν αμιγώς και ad hoc στην παιδιατρική ειδικότητα και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεών τους ήδη έχει λήξει από τις 14-10-2014. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων παιδιάτρων, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επεξεργασίας τους, προκειμένου να προβούμε στην τοποθέτησή τους στις μονάδες”.