Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ωστόσο αποχώρησε, καθώς ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος στο ΕΣΥΠ κα Καλαμαρά, αρνήθηκε να τοποθετηθεί στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ως ελάχιστα προαπαιτούμενα ζητήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ακόλουθα:
- Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες- απολύσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων των Παν/μιων, των Σχολικών Φυλάκων και των Εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό τους έργο.
- Να ανακληθούν οι διαγραφές των φοιτητών.
- Να καταργηθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και η τράπεζα θεμάτων στην Α' και Β' τάξη του Γενικού Λυκείου.
Η κα Καλαμαρά σε δηλώσεις της τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ακριβώς επειδή είναι πεποίθηση του ότι τα συμβούλια, όργανα και επιτροπές διακομματικής και ευρύτερα κοινωνικής συμμετοχής είναι απολύτως αναγκαία για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής.
«Για μας οι οποιεσδήποτε αλλαγές που αφορούν την παιδεία προϋποθέτουν διάλογο με όλη την κοινωνία τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους και αυτό θα πράξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε λέγοντας ότι «το ΕΣΥΠ συγκαλείται, 3 σχεδόν χρόνια μετά την προηγούμενη σύγκληση του, λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας πορείας αλλαγών που ήδη εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και έχουν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων».
Η κα Καλαμαρά επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επικυρώνει εκ των υστέρων τη πολιτική μιας κυβέρνησης που καταρρέει, δεν μπορεί να συναινέσει στην απορρύθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την κα Καλαμαρά, ο Υπουργός αρνήθηκε ακόμη και να τοποθετηθεί στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γι΄αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε.
«Ο λαός μας με τους αγώνες του και τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του θα ακυρώσει τις μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης και θα δώσει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με στόχο τη καθολικότητα του δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και ποιοτικό αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε η κα Καλαμαρά.
Καλόγηρος Βασίλειος