Κουβέλης: Οι εκλογές δεν είναι κατάρα για τον τόπο

Μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για την αναδιάρθρωση του χρέους, εκτιμά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

“Οι εκλογές δεν πρέπει να αφορίζονται και δεν είναι κατάρα και για τον τόπο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να λειτουργήσει και ως μια λυτρωτική διέξοδος για τον ελληνικό λαό.

“Δεν συμμερίζομαι το επικοινωνιακό σύνθημα ότι αν γίνουν εκλογές θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα, με το δεδομένο ότι η κοινωνία είναι αποσταθεροποιημένη και, βεβαίως, για μένα πάντοτε τίθεται το θέμα της διαμόρφωσης συνθηκών και όρων για την δημιουργία μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου”, εξήγησε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε πως μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για την αναδιάρθρωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι “φαίνεται πως αποτελεί πεποίθηση πια σχεδόν όλων –όχι όλων– ότι το χρέος για να αναδιαρθρωθεί χρειάζεται μια περαιτέρω επιμήκυνση. Χρειάζεται, αναμφισβήτητα, μείωση των επιτοκίων, μία αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων και την ανάληψη αυτών των ευρωομολόγων από την ΕΚΤ. Και, βεβαίως, στο βαθμό που μπορεί να καταστεί εφικτό και η περικοπή μέρους του χρέους. Διότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας προκύπτει από κρατικά δάνεια άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ερωτηθείς για το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, εάν οι πολιτικές δυνάμεις βρουν ένα μίνιμουμ συμφωνίας για τη διαπραγμάτευση του χρέους, μπορούν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ευρεία πλειοψηφία, και μετά να συμφωνήσουν για εκλογές, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει. “Η μεν κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος έχουν συνδέσει την εκλογή του Προέδρου με την παράταση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης για την εξάντληση της τετραετίας. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την προσφυγή σε εκλογές. Δηλαδή είναι ένα αντίπαλο σχέδιο, μια αντίπαλη πολιτική επιλογή προς εκείνη την επιλογή της κυβέρνησης. Δεν βλέπω να παρακολουθείται αυτή η πρόταση από ρεαλισμό ή και από πιθανολόγηση ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η συμφωνία για κάτι τέτοιο”.