Την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο σκιαγραφεί σε ανάλυσή του το περιοδικό The Economist, σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές”.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, “αν και το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ακόμα καθόλου βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε σε πρόωρες εκλογές, αλλά ο κ. Τσίπρας όλο και περισσότερο συμπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός εν αναμονή”.
Σύμφωνα με τον Economist, ο ΣΥΡΙΖΑ ισορροπεί προσεκτικά ανάμεσα στο να ικανοποιήσει τις πιο ριζοσπαστικές συνιστώσες του και στο να μην απομονωθεί από πιο μετριοπαθείς ξένους ηγέτες και θεσμούς, και η επιτυχία του αποδίδεται εν μέρει στον “χαρισματικό” Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντανακλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα δύο παραδοσιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο, υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανότητά του να βελτιώσει τα πράγματα για τους απλούς πολίτες.
“Τώρα που είναι πιο κοντά στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους όσον αφορά την υποστήριξη ακραίων πολιτικών (...) και ο κ. Τσίπρας έχει απαλύνει την παλιά του ρητορική, και δεν υπόσχεται πια να σκίσει τη σύμβαση της χώρας με τους ξένους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά ασαφής γύρω από την οικονομική του πλατφόρμα, αναφέροντας μόνο ότι θα “επαναδιαπραγματευτεί” το μνημόνιο της χώρας με την τρόικα”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως παρατηρεί ο Economist, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διεθνοποιήσει κάποια από τα προβλήματα της χώρας, προμηνύοντας πως σε μία μελλοντική κυβέρνηση δε θα αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα προβλήματα, όπως είναι η μετανάστευση και οι κοινωνικές πολιτικές. Η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκή συνευθύνη βρίσκει απήχηση στους ψηφοφόρους που θεωρούν πως η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί άδικα, σημειώνεται στην ανάλυση.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές), όμως στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση αν λάβει το 33% των ψήφων και στη Βουλή μπουν τουλάχιστον πέντε κόμματα. Αποκλείοντας τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Economist, μπορεί να συνεργαστεί με κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Ποτάμι, για το οποίο σχολιάζεται στο άρθρο ότι “φέρεται να υποστηρίζεται από ισχυρά μετριοπαθή ελληνικά επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα, που ίσως καθησυχάσουν τους ξένους δανειστές και τους επενδυτές που ανησυχούν για τον αριστερό οικονομικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ”.