Ξενύχτησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αποσαφηνίσουν όλες τις λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα και να τα περάσουν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εν όψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup. Αν και ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν δυο ειδών εμπλοκές στα κείμενα, μία από την πλευρά της τρόικας και μία από υπουργό, που αρνούνταν να υπογράψει, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωναν μέχρι αργά το βράδυ ότι διαπιστώθηκε πρόβλημα.
Πάντως, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε ανοικτή επικοινωνία με την τρόικα και για τον ειδικό λογαριασμό και τους όρους διαχείρισής του, αλλά και για το χρόνο και τον τρόπο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού κυρώσεων. Το ζήτημα για την κυβέρνηση ήταν ορισμένες διατυπώσεις, που έδιναν την εντύπωση ότι το πάνω χέρι έχουν σε όλα οι δανειστές, θέμα που έθιξαν διακριτικά ορισμένοι υπουργοί, αλλά χωρίς να διατυπώσουν ενστάσεις ή να θέσουν ζήτημα μη υπογραφής των πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο πρωθυπουργός έφυγε από το Μαξίμου μετά τις 23.30, ενώ ο κ. Στουρνάρας βγήκε, έκανε δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, αν και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνέχεια, για τη διατύπωση ορισμένων λεπτομερειών.
H πρώτη πράξη, που εκδόθηκε χθες το βράδυ, αφορά στο μηχανισμό κυρώσεων. Η δεύτερη, που εκδίδεται σήμερα, αφορά σε λεπτομέρειες για το πακέτο μέτρων, που έχει ψηφιστεί, και περιλαμβάνει και μέτρα για τους υπαλλήλους της Βουλής ,όπως τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους θέματα.
Στην πρώτη πράξη , δημιουργείται ο μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση αποκλίσεων από τον προϋπολογισμό υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ενώ ανοίγει ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών, αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Φαίνεται , όμως, πως δε θα περικόπτονται δαπάνες από μισθούς και συντάξεις. Ένα από τα ζητούμενα αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, όπου αναζητείται από την κυβέρνηση λύση, που να ικανοποιεί την τρόικα, καθώς η διάταξη που πέρασε στη Βουλή δεν θεωρήθηκε ικανή να απεγκλωβίσει απευθείας αποκρατικοποιήσεις κρίσιμων ΔΕΚΟ από την έγκριση του κοινοβουλίου.
Πάντως, η κυβέρνηση πιστεύει ότι πλέον όλα τα ανοικτά θέματα έχουν κλείσει και πως από την πλευρά της “είναι πανέτοιμη” για το αυριανό Eurogroup. “Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα από την πλευρά της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Απέφυγε, όμως, να κάνει προβλέψεις αν θα δοθεί αύριο το πράσινο φως, παρά τις πληροφορίες ότι πλέον υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ.