Εγκατέλειψε η κυβέρνηση την ιδέα του ανασχηματισμού και τελικά ο Α. Σαμαράς έκανε μόνο μια κίνηση αναπλήρωσης μεταθέτοντας τον κ. Δένδια από το Ανάπτυξης στο Άμυνας και τοποθετώντας στο ανάπτυξης τον κ. Σκρέκα.
Η μετάθεση πάντως του κ.Δένδια από ένα υπουργείο αιχμής το οποίο μάλιστα δεν έχει πολύ χρόνο που ανέλαβε, δημιουργεί την υποψία ότι ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή εξυπηρετεί και άλλες κυβερνητικές ή μάλλον ενδονεοδημοκρατικές ισορροπίες. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κ. Δένδιας το τελευταίο διάστημα θεωρείται εκ των ισχυρών και εν δυνάμει δελφίνων της ΝΔ.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδέα ενός ευρύτερου ανασχηματισμού εγκαταλείφθηκε καθώς και μόνο ο σχεδιασμός επί χάρτου προκάλεσε τόσες καραμπόλες και τόσες εν δυνάμει εστίες έντασης ώστε η κίνηση να κριθεί μη ρεαλιστική.
Αν πάντως γεγονός είναι ότι "γλίτωσαν" τουλάχιστον δύο τουλάχιστον υπουργοί οι οποίοι είχαν λάβει ήδη το μήνυμα ότι η γενικότερη στάση του ενός και η απόλυτη απραξία του δεύτερου τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια εκτός υπουργικού συμβουλίου.
Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να πάει με αυτό το σχήμα το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο με δεδομένο μάλιστα ότι στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει διευρυμένο προφίλ. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο καταλληλότερος χρόνος ενός "γενναίου" ανασχηματισμού είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα .